Díjat kaptak

2024.03.13. 17:39

A székesfehérvári lett az év tűzoltósága

A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság érdemelte ki a 2023-as Év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága kitüntető címet, erről szerdán adott hírt a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Feol.hu

Fotó: Szőke Péter - BM OKF és Fejér VMKI

A közlemény sorra veszi azokat a sarokpontokat, melyek tán a legfontosabbak voltak abban az ominózus 2023-as évben, ami alapján a laktanya a díjat megkapta.

Elsőként felidézi, megalakulásának százötven éves jubileumát ünnepelte a székesfehérvári tűzoltóság 2023-ban. Erre az évfordulóra megújult a harminc éves laktanya, technikai felszereltsége korszerű tűzoltási és műszaki mentési eszközökkel bővült. 

Augusztus 20-án kigyulladt egy üzemanyag-szállító kamion a 62-es főúton, a vármegyeszékhely határában. A tüzet a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett másfél órás megfeszített munkával a székesfehérvári és további négy város hivatásos tűzoltói, valamint a százhalombattai létesítményi tűzoltók több habsugárral fojtották el.

Szeptember 10-én, halálos baleset történt a börgöndi repülőnapon, erről a Feol.hu-n adtunk hírt elsőként. Ezen a tragikus napon lezuhant egy kisrepülő egy parkoló személygépkocsi közelében. Az égő autót a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók oltották el, az elsődleges beavatkozást a helyszínen biztosítást végző önkéntes tűzoltók és több, látogatóként jelen lévő, szabadnapos hivatásos tűzoltó kezdte meg.  

Fotó: Szoke Peter [email protected]

Október 25-én árokba borult egy munkásokat szállító autóbusz Seregélyes és Sárosd között. A balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek. A busz utasait a társzervekkel együttműködve mentették a székesfehérvári tűzoltók, majd daruval végezték a busz műszaki mentését.

November 11-én elektromos kábelek és alumíniumpor égett háromszáz négyzetméteren egy székesfehérvári üzemcsarnokban. Az egységek kiérkezése előtt minden dolgozó elhagyta a csarnokot. A tűzoltásban negyvenhárom tűzoltó tizenegy járművel vett részt. A tűz oltása során egy székesfehérvári tűzoltó könnyebben megsérült, ellátása és kivizsgálása után visszament, s a helyszínen folytatta szolgálatát.  

A székesfehérvári tűzoltók részt vettek, és mindvégig dolgoztak az elmúlt év leghosszabb beavatkozását igénylő lakástüzének oltásánál is, amely az utómunkálatokkal együtt tizennyolc órán át tartott, április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház borult lángba Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Emlékház és a Liszt Művészház közelében. Negyven tűzoltó kilenc járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek. Ahogy akkor megírtuk, az épületben egy család élt, de szerencsére senki nem sérült meg a tűzben.

"A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya mindennapos helytállásával, szakmai felkészültségével, elkötelezettségével méltán érdemelte ki a 2023-as Év hivatásos tűzoltó-parancsoksága címet. Az elismerést Rideg Norbert tűzoltó őrnagy, megbízott tűzoltóparancsnok vette át Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkártól és  Góra Zoltán tűzoltó altábornagytól, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától március 13-án Budapesten." - olvasható a közleményben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában