Kétnapos ünnep

2024.04.27. 15:00

Az égiek is kedveztek a táci tavaszköszöntésnek (galéria, videó)

Szikrázó napsütésben kezdődött az ez évi Floralia – Tavaszköszöntő ünnep a Táchoz tartozó Gorsium Régészeti Parkban április 27-én, szombaton.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A 9 órai kapunyitást követően a múltidéző rendezvény 10 órakor startolt el, ekkor már csak a falunapnak rendszerint helyszínt adó sportpálya köré parkolhattak az újonnan érkezők. A kétnapos eseménysorozat nyitányaként a vendégek hamar a rómaiak korában érezhették magukat; ehhez Septimius Severus császár (Szabó Miklós Bence) és a hadsereg felvonulása, bemutatása adott kiváló alapot. Ezt követően Pannonia tartomány és Gorsium előkelői fogadták a császárt és kíséretét a Forum előtt, ugyanitt átadták ajándékaikat, majd három hölgy a Róma, a fény című nyitótánccal emelte az esemény fényét. 

A nép aztán a díszkutakhoz ért, ahol a résztvevők a császár és az ünnep üdvéért áldozatot mutattak be – ezúttal vér nélkül, azaz marha és juh helyett bor és tömjén használatával. Pár perccel később, a színháznál már cirkuszt kaptak a megjelentek: elkezdődött a gladiátorjáték a császár ajándékaként a tartomány népének...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában