MAI ÉVFORDULÓK
November 27. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK November 27. ezen a napon
Advent első vasárnapja (0 éve)

A keresztény kultúrkörben Advent első vasárnapja a karácsony napját, vagyis december 25-ét megelőző negyedik vasárnap. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjáhozlegközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.Az advent szó jelentése „eljövetel”, az időszak a karácsonyt megelőző várakozás ideje, az Úr eljövetelének várása.A görögkatolikusoknál a hatodik vasárnaptól tartják az adventi időszakot. Az adventi koszorú nem nagyon régi szokás, 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette először, egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát, köztük vasárnapokra 4 nagyobb gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában négy gyertyával díszített, a gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden vasárnapon eggyel többet. A gyertyák a katolikus szimbolika szerint egy-egy fogadalomra és ezzel összefüggésben személyre/közösségre is utalnak:Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet)

0 éve
2022
A Véradók Napja (34 éve)

A Magyar Vöröskereszt javaslatára november 27-e lett a Véradók Napja, amit 1988-tól ünnepelünk. Azért esett erre a napra a választás, mert először 1954-ben november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

34 éve
1988
Megszületett Teleki Géza gróf geográ­fus, geológus, miniszter. (111 éve)

Az 1944-ben megalakult Ideiglenes Nem­ze­ti Kormányban vallás- és közoktatási miniszter volt.

111 éve
1911
Megalapították a Nobel-díjat. (127 éve)

Alfred Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg körülbelül egymillió svéd koronát (körülbelül 30 millió forintot, illetve 115 ezer eurót)  kiérdemli. 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, tehát nem közgazdasági Nobel-díjnak.

127 éve
1895
Megszületett Anders Celsius svéd tudós, asztronómus, akinek hőmérsékleti skáláját ma is használjuk. (321 éve)

Az általa bevezetett hőmérsékleti skálát a mai napig használjuk, amelynek 0 pontját a jég olvadáspontja határozza meg. A másik fix pont a víz forráspontja, amelyhez a 100 C értéket rendeljük. (meghalt: 1744)

321 éve
1701