Hírek

2013.03.16. 05:49

Emberi történetek a március katasztrófahelyzetről, hóviharról

A március 14-15-i hóvihar és katasztrófahelyzet után olvasóink megosztották velünk az ő történeteiket is.

Fejér Megyei Hírlap

 

Szombati események: leállt az élet a megyében, százak rekedtek az úton

Országos hóhelyzet itt!

Hóhelyzet Zala megyében

Hóhelyzet Veszprém megyében

Szerda, 16:12 Kincsesbányára ment volna haza Fehérvárról idősebb olvasónk március 14-én, csütörtökön késő délután, de buszuk elakadt a hóban. Az iszkaszentgyörgyi óvodában fogadták be egy időre a didergő utasokat, megvacsoráztatták őket, s mindenben segítettek nekik. Nagyon jól esett a kedvességük, mondta el a köszönet tolmácsolója, aki nevét nem szeretné elárulni, de nagyon köszöni az óvoda dolgozóinak,a polgármesternek és mindenkinek, aki ott, abban a helyzetben támogatta őket.

21:15 „Kedves Pusztavámiak! A gondviselés Hozzátok irányított. Emberi butaságból el kellett indulnom, de a természet ereje Nálatok horgonyzott le. Az első éjszakát az autómban töltöttem, de a következő három napon a Ti vendégszereteteket élveztem. Elmondhatom és el is mondom mindenkinek, hogy emberségből nem ötösre, hanem hatosra vizsgáztatok! Vallástól és pártállástól függetlenül egy emberként segítettetek a bajbajutottakon!Külön köszönet illeti Polgármester urat a fáradthatatlan szervezésért, Feleségét – remek kávét és reggelit készített - Igazgató urat, - bár a kacsát „sajnos” nem tudtam meg kóstolni.Köszönöm továbbá név nélkül idősnek, fiatalnak azt a segítőkészséget,kedvességet, amit kaptam az ott töltött idő alatt. Tudom, hogy nincsenek véletlenek, meg kellett, hogy ismerjelek Benneteket ! Nem ilyen körülmények között képzeltem volna el. De biztos vagyok benne, hogy bármikor így cselekednétek. Mindegy, hogy a fizetett médiában mit mutatnak, mit mondanak, Ti Emberek nyertétek meg a csatát a hóviharral szemben! Emberségből jeles!Még egyszer köszönök mindent magam és a Családom nevében.

Szeretettel: Lajtár Imre, a gyógyszeres pali.Isten áldjon meg Benneteket!”

18:46 Az utasok szavazták meg, merre menjenek

Hock Éva gyanútlanul indult el múlt csütörtökön Esztergomból  Fehérvárra. Ha tudja, mi vár rá, biztosan nem teszi. Lapunknak küldött izgalmas ám terjedelmes   beszámolóját rövidítve adjuk közre."

Olvadó latyakban indultam el Esztergomból, a menetrendszerinti járattal Székesfehérvárra. Az út felétől már vízszintesen esett a hó. Bicske után sűrűsödött a hóesés és könyörtelenül fújt a szél. A narancsszínű hófogók, már ahol még voltak, csak szűrték a havat, nem fogták.  Mégis simán elértük Vértesboglárt.    Csákvárig már buckásodott a hó az úton. A busznak meg sem kottyant.  Néha ködszerű hófelhőbe kerültünk, mintha repülőn lennék.  Zámoly Fehérvár felőli kijáratánál rendőrautó áll keresztben. Negyedik- ötödik autó a sorban,  a mi buszunk. Várakozunk. A gépkocsivezető kiszáll és információért elsétál a rendőrökhöz. Semmi jó hírrel nem tér vissza. Lezárták az utat Fehérvár felé és Csákvár felé sem járható az út. Ami kissé furcsa volt, mivel onnét jöttünk.Várakozunk. Nézem a nemzeti zászlónkat,  tépázza, pörgeti, rángatja a szél. Elkezdődött a telefonálgatás. Mindenki hívta ilyen-olyan ismerősét a megoldásért. Jöttek az infók. Közben a gépkocsivezető, versenyzőkhöz méltó rutinnal megfordította a buszt. Egyik hölgy azt az információt kapta, hogy Söréd és Lovasberény felé be tudtak menni Fehérvárra.  A melegedő hely helyett indulás vissza a körforgalomig. Söréd felé rendőrautó zárja le az utat.  Néhány személykocsit átenged, de a busz marad. Már erősen alkonyodik. Mi lesz velünk? A net nem betölthető. A gépkocsivezető  megkérdez bennünket, mi legyen. Megszavaztuk,  irány Csákvár, Lovasberény. Szerencsésen beértünk Csákvárra. Lovasberényig szép úton megyünk.  Lovasberény után már erősen sötétedik. Körülfog a fehér homály. Ez más, mint a köd. Valahogy idegen, távolságtartó, szokatlan, nem földi jelenség. Fényeket látunk. Hurrá Fehérvár...  helyett oda-vissza álló kocsisor. Teherautók, buszok közé zsúfolódott személykocsik. Kész. Vége. Beragadtunk. Még van nem egész fél tank üzemanyag talán, reggelig nem fagyunk meg. Elcsendesedik a társaság. Kell, hogy legyen foganatja a visszafordulásunknak, a gépkocsivezetőnk küzdelmének. Végre mozdul a sor. Elindulnak a személykocsik. A keresztben álló kamion mellett elférnek a kicsik, de mi lesz a nagyokkal?  Közben mellettünk elhalad a szembejövő  menetrendszerinti járat. Aztán  lassan araszolunk mi is... Sok fény, valóságos rivalda. Benn vagyunk a városban!"

18:06 A csókakőiek este hétkor léptek akcióba, a 81-es elágazásánál mentették ki az autókat. A településen megnyitották a művelődési házat és felmérték az élelmiszerboltok készletét, hogyha Söréden szükség lenne rá, akkor a szántóföldeken traktorokkal átvigyék, ám erre végül nem lett szükség.  Másnap a csókakőiek  Söréd felé indultak és rakodógéppel próbálták az utat megtisztítani. A móri szociális alap és a Vöröskereszt látta el a mentésben dolgozó önkénteseket és móri tűzoltókat élelemmel  mesélte Fűrész György polgármester.A sárkeresztesi művelődési házat megnyitották még csütörtök este, ám a benzinkútnál várakozó autósok még hittek a  tovább indulásban. Krahling  János polgármester elmondta, éjfélkor még csak 40, hajnalra már 180-200 ember melegedett a művelődési házban. Az egyik bolt  élelmiszereit a rászorulók ellátására fordították. A helyi lakosok hozták a tartalék kenyerüket, süteményeket. Voltak olyanok, akiknek a gyógyszerük otthon maradt, ezért a helyi ápolónő átnézte kiszed olyat a községben és kértek tőle pár szemet.Vas Istvánné magyaralmási polgármester elmondta, hogy a helyi vállalkozók saját gépeikkel álltak neki a 81-es út 5 méter magas hó falának eltakarításához, az otthoniak  ételt gyűjtöttek a rászorulóknak, akiket magánházakban szállásoltak el. Náluk két éjszakát töltöttek az emberek, szombaton tudtak csak továbbindulni.

Kedd, 16:36 Söréd egy napra "megduplázódott"!

Söréd - Kicsike település, talán a legkésőbb felszabaduló a hó alól... Érdekes tényt találni egy üzenetben, amelyet Végh Rudolf polgármester küldött körbe a világhálón: az 535 fős falucska a másfél napos hóförgetegben gyakorlatilag megduplázta létszámát, a befogadottakkal ugyanis ezerfősre növekedtek. Hogy hogyan? "450-500 embert hoztunk be 2-3 fős csoportokban, óvodába, nyugdíjas klubba, könyvtárba, sport öltözőbe, kocsmába, s további 50-80 embert magán házakhoz (rokon, ismerős, vadidegen). Próbáltunk lehetőségeinkhez mérten jó körülményeket biztosítani. Nem vallottunk szégyent, sikerült!  -összegzett a faluvezető pár nappal később, s köszönte meg mindenkinek a sok fáradozást, önzetlen segítséget.

Magyaralmás koncertet kap

Magyaralmás - Névtelen szeretne maradni az a hölgy, aki magyaralmási "hófogságuk" történetét írta meg nekünk: "Biztosan sokan keresték meg a napokban történt katasztrófális helyzettel kapcsolatban a móri árok településeiről, hogy írjon cikket a történetükről. Én is ezt teszem, de nem a saját történetem érdekel, pedig én is 6 órát töltöttem a férjemmel az autóban Moha márványkert és Iszkaszentgyörgy között csütörtökön este, és 10-re értünk haza, férjem 14 óra óta volt úton, engem Fehérváron szedett fel, hogy hazainduljunk Kincsesbányára. Csak jókat tudok írni, nagyon hamar jött segítség, önkéntesek és mentették az autókat nagyon sokan voltunk, talán 30 autó is és egy busz. Segítettünk egymásnak lapátolni, autót tologatni de a hó nagy úr. Egy hókotró nyomában értünk haza...a gyerekeink legnagyobb örömére. A döntést, hogy írok Önnek azért hoztam meg, mert magyaralmási születésű vagyok, anyukám, barátaim ott élnek. A facebookon végig követtem az eseményeket. Legalább 300 embert fogadtak a lakók "örökbe", sütöttek, főztek nekik, mentették az embereket,a sajátjaikat és másokat is, sehonnan, semmiféle megjegyzést, elismerést nem kaptak, legalább is nem tudok róla, de nem is azért csinálták, csak tették a dolgukat. Romanek Tihamér Aranykoszorús hangszerkészítő mester is Magyaralmáson ragadt, úgy tudom többed magával és, hogy köszöntetét kinyilvánítsa a magyaralmási lakosoknak nyárra lantcsemballó "köszöntet" koncertet szervez a településen. És biztos vagyok benne, hogy meg is valósul!'"

18:34 Beszedték a hófogókat

Székesfehérvár - Egyik olvasónk azzal a panasszal keresett meg minket, hogy március 12-én, a vihar előtt két nappal szedték be a hófogókat Fehérvár és Pákozd között, és mint megtudtuk sok más településen is. Lánczos János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője szerint ez nem véletlen.

- A hófogók begyűjtését előírás szerint április végéig kell elvégeznünk. Azonban ha a szomszédos mezőgazdasági területek tulajdonosai ezt külön kérik tőlünk, már márciusban megkezdjük a munkálatokat az érintett területeken. Most is ez történt: kérték és mi beszedtük - mondta el Lánczos János, majd hozzátette: ezeket a hófogókat 20-30 kmh szélre tervezték, így semmi haszna nem lett volna egy akkora viharban, mint ami március 14-én elérte a megyét.

Hétfő 16:36: Székesfehérvár - Az autóbusz-pályaudvaron több száz ember várt hiába, hogy induljon egy járat amivel haza mehet. Iskolából és munkából jövők voltak köztük többségben.

- Félnégy után értem a buszpályaudvarra, abban bízva, hogy a 16 órakor induló,  Veszprémen át Kecskemétre közlekedő két busz egyikére felférek. A járatok már nem jöttek meg. Jóval később közölte a hangosbemondó, hogy Várpalota és Fehérvár között belátható időn belül nem lesz közlekedés.A főépület várócsarnoka teljesen tele volt, több százan pedig kint, a buszindító-fogadó szigeten várakoztak. A tető semmit sem ért, mert a süvítő szél vízszintesen hordta az ember képébe a havat. Néhány közelbe tartó járat elindult, ám a  helyből induló  dunaújvárosi nem. Legalább a magnós tájékoztatót kikapcsolták.A várócsarnokban hosszú sor kígyózott az információs ablak előtt. Megtudtuk, hogy az újvárosi busz talán félórás késéssel indul. Nem indult akkor sem és a későbbi menetrendszerinti időpontokban sem. Két közeli  településre indult még egy-egy busz, ezeket bemondták. Nem részletezem, milyen volt a jeges szélben várakozni, átfagyni.

Egyszer csak bemondták, hogy Enying irányába már nem indul járat, sorolták a hoppon maradt településeket. Az ember várta volna a tájékoztatást, hogy az itt ragadtak mit tehetnek, de az elmaradt. Háromórás fagyoskodás után elmenekültem. Telefonon tudtam meg, 21 órakor indul egy busz. Az végül 23.30-ra beért Dunaújvárosba, igaz egy kamion miatt jó ideig állt  Szabadegyháza előtt. A helyi körzeti megbízott intézkedett a jeges éjszakában, míg végre jött Dunaújváros felől egy felmentő hókotró.

20:21 Vasárnap délután a megye utolsó, még hóval elzárt útját is  megnyitották a  forgalom előtt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei - tájékoztatta lapunkat Lánczos János, a társaság megyei igazgatóságának osztályvezetője. Ugyancsak vasárnap - többek társaságában - mondott köszönetet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mindazoknak, akik az elmúlt napokban példaszerűen álltak helyt a rendkívüli időjárás miatt kialakult, olykor drámai helyzetben. Olyanra, hogy a havazást olykor a száz kilométer fölötti széllökések kísérjék, emlékezete szerint nem volt példa - mondta el Lánczos János.

A csütörtöki  helyzetet nehezítette, hogy az M7-ről és M1-ről is a balesetek miatt a megye úthálózatára terelték a gépkocsikat, köztük számos kamiont. Így állt elő az a helyzet, hogy például a 7-es úton Martonvásártól a megyehatárig húzódott a kocsisor. De torlódás alakult ki a 64-es úton vagy a 81-esen is Magyaralmás magasságában. A közútkezelő pénteken  -  a sajátjain  kívül - több mint harminc bérelt gépet is bevetett a hótorlaszak elleni harcban, amit nehezített a továbbra is süvítő szél, illetve az elakadt autók.  A fergeteg csitultával szombaton sikerült elérni, hogy a megyében nem maradt egyetlen, a hó által elzárt település, vasárnapra pedig minden utat megnyitottak a forgalom előtt - foglalta össze az elmúlt napok krónikáját a közútkezelő osztályvezetője.

Rendkívüli  sajtótájékoztatón mondott köszönetet vasárnap Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mindenkinek, aki példamutatóan állt helyt az elmúlt napokat jellemző rendkívüli helyzetben.- Mégis csak ünnep volt az idén is március 15-e, még ha rendhagyó ünnep is. Az összefogás ünnepe. Jövő ilyenkor azonban inkább süssön a nap, és jöjjön néhány unalmas közéleti szónoklat -  fogalmazott a polgármester. A megyeszékhelyen - bár egynek a megnyitását tervezték - végül három melegedőt, éjjeli szállást nyitottak meg a városban  vagy annak határában rekedtek számára: a legnagyobb létszámot a nyolcszáz fő jelentette - mondta el a tájékoztatón Dancs Norbert, a fehérvári járási hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság vezetője.Brájer Éva alpolgármester   a civil szervezetek, és számos más fehérvári önzetlenségét emelte ki az elmúlt napok kapcsán. Ő és képviselőtársai, akikkel az ételosztást szervezték, a havaria kárvalottai részéről nem tapasztaltak türelmetlenséget - mondta el.

Nem várnak dicséretet,  csak a dolgukat végezték - nyilatkozta a tájékoztatón  Udvardi János tűzoltó őrnagy, a helyi védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese, aki azt is hozzátette: számos tapasztalattal gazdagodtak...

18:30 A délután folyamán a Közútkezelő munkatársainak a 6209-es számú út 18+250 és a 26+965 km szelvénye közötti szakaszát is sikerült a hótól megtisztítaniuk, így mostantól Sárkeresztúr és Sárosd között is járható az út.

Fejér megyében ez volt az utolsó olyan útszakasz, amin eddig a hó miatt nem lehetett közlekedni. Így jelenleg már minden fő- és mellékút teljes hosszában járható a megyében.

17:51 Helyreállt a rend, nincs elzárt település, Fejérben minden útvonal járható. A hómarók a szomszéd megyébe mentek. Nincs elzárt település és a megyében minden út járható: ezek voltak a vasárnap legfontosabb hóhírei. Szombat éjszakára, miután leállt a hófúvás, a közútkezelő minden települést kiszabadított a hóból, és a 200 elzárt útból több mint 170-et járhatóvá tett. Vasárnap délután már arról számolhatott be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor, hogy az utolsó két járhatatlan Fejér megyei utat is közlekedésre alkalmassá tették: Sárkeresztúr és Sárosd, illetve Mezőfalva és Sárbogárd között. Több hómarót a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira csoportosítottak át.

17:47 Fejér megye déli részén már csak a hófalak emlékeztetnek az elmúlt napok viszontagságaira. Cece határában a gazda a mezőgazdasági gépek által felhordott sártól tisztítja a 61-es utat.

Fotók: Elekes András

16:37 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítani a Sárkeresztúr és Sárosd, valamint a Mezőfalva és Sárbogárd közötti mellékutat. Így már minden Fejér megyei közút két nyomon járható. Több hómarót a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira csoportosít át társaságunk, hogy ott is minél hamarabb felszabadulhassanak a még járhatatlan alsóbbrendű utak.

13:13 Járhatatlan a 6209-es út, 24+500-26+400 km, Sárkeresztúr és Sárosd között és a 6219-es út, 15+112–25+179 km, Mezőfalva-Sárbogárd között.

08:35 Buszközlekedés

Az utazóközönség számára is fontos vonalon, Székesfehérvárról Budapest irányába is elindultak az autóbuszjáratok ma reggel.Szombaton még a bodajki bekötőút és fehérvárcsurgói elkerülő járhatósága szinte óránként változott csakúgy, mint a 81-es úté. Ezért több megállóba késve érkeztek az autóbuszok.

A munkaszüneti nap szerinti menetrend mára csaknem teljes lett az Alba Volán működési területén. A közlekedési társaság hétfőre igyekszik a még hiányzó megállókat is elérni, az utak állapotától függően.

Videó a baracsi összefogásról, a 15-i hóviharban

 

Vasárnap, 00:59: Már csak két út járhatatlan

A 8127-es számú úton Pusztavámnál és a 6209-es úton Sárkeresztúr és Szabadegyháza között van forgalmi akadály.

23:59: Az M1 autópálya Budapest felé vezető oldalán rendőri felvezetéssel a forgalom megindult. A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az autópálya 81. kilométer szelvényének körzetében különösen óvatosan, nagy körültekintéssel haladjanak, mivel a belső sávot az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a hótól folyamatosan tisztítja.

20:39 - Vasárnap reggeli Volán-busz indulások

Fejér megyében szombaton este beindult a Csákberény-Sörédpuszta járat is. Amennyiben vasárnap reggel pozitív visszajelzés érkezik az utak állapotáról, Budapest irányában is újra forgalomba állhatnak az autóbuszok.

Szombaton egyébként a bodajki bekötőút és fehérvárcsurgói elkerülő járhatósága szinte óránként változott csakúgy, mint a 81-es úté. Ezért több megállóba késve érkeztek az autóbuszok.

Az északi részen Bakonycsernye után a megyehatártól Zirc felé még van lezárt útszakasz, így itt részjáratot közlekedtet az Alba Volán. A csákvári terület még mindig problémás, itt nem tudnak biztonsággal haladni az autóbuszok. A munkaszüneti nap szerinti menetrend vasárnap reggelre csaknem teljes lesz az Alba Volán működési területén. A közlekedési társaság hétfőre igyekszik a még hiányzó járatokat is elindítani, az utak állapotától függően.

Több kérdés is érkezett a szolgáltatóhoz arra vonatkozóan, hogy miért elérhetetlenek az információs telefonszámok. Pruzsina Alice, az Alba Volán kommunikációs megbízottja tájékoztatott, hogy a területileg illetékes kollégák folyamatosan kezelik az utasok érdeklődését az ismert telefonszámokon, amely ebben az időszakban érthetően túlterheli a meglévő kapacitást. Az Alba Volán járatai egy vonal kivételével (Székesfehérvár-Budapest) mindenhol menetrend szerint indulnak.

18:08 - Korlátozás kamionok részére Fejérben

A 81-es főút Kisbér után nem járható nehéz gépjárművek részére. A 81-es főút 7-es illetve a 26-os km szelvényében ezért a rendőrök visszafordítják a kamionokat Székesfehérvár felé. A rendőrség alternatív útvonalnak a 8-as számú főutat javasolja Ausztria irányába.

Fejér megyében jelenleg mindössze öt olyan útszakasz van már csak, ami nem járható. A rendőrség, a Katasztrófavédelem és a Közútkezelő munkatársai azonban azon dolgoznak, hogy ezen utakat is megtisztítsák, és minél előbb járható legyen.

A megyében elzárt útszakaszok:

8205 sz út

Teljes hossz

Fehérvárcsurgó – 81-es főút

Hófúvás, hóakadály

8127 sz út

12+000 – 13+700

Pusztavám – megyehatár

Hófúvás, hóakadály

6209 sz. út

0+000 - 26+900

Adony-Káloz

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

0+000 - 12+009

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6219 sz. út

15+112 - 25+179

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

17:45 - A hótól elzárva ünnepeltek Iszkaszentgyörgyön

Talány, miként vetődött csütörtökön oly sok idegen a faluban, akik aztán vacsorára is maradni voltak kénytelenek, mivel a falut körülzárta a hó. Részletek itt >>>

17:30 - Fejér megye járhatatlan útjai

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

17:19 - Csak a hó állt a fehérvári jéghokisok útjába

Az Ifj. Ocskay Gábor jégkorong Akadémia U16-os csapata a bajnokság első döntőjét büntetőkkel 1-0-ra nyerte csütörtökön későn este a fővárosban. A mérkőzés több, mint két óra hosszú volt, na de a visszaút. Részletek itt >>>

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Silye Sándor

15:36 - Járható a 81-es főút Fejér megyei szakasza

A 81. számú főút Fejér megyei szakasza teljes hosszában járható mindkét sávon, a terelés megszűnt.

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

15:26

A romániai kamionsofőröket tartották jól önkéntesek segítségével a Vöröskereszt önkéntesei az óbarki autópálya-pihenőnél.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Zsohár Melinda

15:22 - Szombatra sokat javult a helyzet Mezőfalván

Mezőfalva útjai felszabadultak. Minden irányból el lehet hagyni a települést. Sárbogárd felé azonban csak a nagykarácsonyi bekötőig utazhatunk. Részletek itt >>>

Forrás: Horváth László

13:29 - Már nincsen elzárt település Fejérben

A rendőrség, a Katasztrófavédelem és a Közútkezelő munkatársainak köszönhetően Fejér megyében már nincsen elzárt település. Minden városba, illetve faluba legalább egy úton be lehet menni – tudta meg a Fejér Megyei Hírlap.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szerint a 81-es főút Magyaralmás és Söréd közötti szakasza továbbra is le van zárva az ott ragadt gépkocsik mentése miatt, de a főutat ki lehet kerülni a Fehérvárcsurgó - Bodajk útvonalon. A rendőrök a főút forgalmát erre terelik.

A 81-es főúttól Bodajk felé a vasúti átjárónál a 8209-es úton kamionok elakadása miatt továbbra is csak egy sáv járható.

A megyében elzárt útszakaszok:

8119 sz út

25+992 – 30+000

Csákvár

Hófúvás, hóakadály

8205 sz út

Teljes hossz

Fehérvárcsurgó – 81-es főút

Hófúvás, hóakadály

8216 sz út

17+000 – 18+000

Bakonycsernye – megyehatár

Hófúvás, hóakadály

8123 sz. út

2+500 - 20+000

Székesfehérvár-Zámoly-Gánt

Hófúvás, hóakadály

8127 sz út

12+000 – 13+700

Pusztavám – megyehatár

Hófúvás, hóakadály

81 sz. út

14+200 - 18+200

Magyaralmás

Hófúvás, hóakadály

81112 sz út

Teljes hossz

Vérteskozma

Hófúvás, hóakadály

8106 sz. út

6+000 - 18+000

Etyek-Alcsútdoboz

Hófúvás, hóakadály

8117 sz út

13+000 – 15+000

Lovasberény – Vereb

Hófúvás, hóakadály

6205 sz. út

0+000 - 13+607

Iváncsa-Pusztaszabolcs

Hófúvás, hóakadály

6209 sz. út

0+000 - 26+900

Adony-Káloz

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

0+000 - 3+543

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6208 sz út

0+000 – 9+682

Adony – Perkáta

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

3+543 - 12+009

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

 

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Klecska Ernő

13:25 - Teltház volt Martonvásáron az éjjel

Mintegy 300-400-an éjszakáztak Martonvásáron, akik az M7-es útról szorultak le. Pénteken kora délután is voltak még az általános iskolában, ahol süteménnyel, étellel-itallal kínálták őket a helybéliek. Részletek itt >>>

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Zsohár Melinda

13:16 - A kamionok várják a szabad jelzést

Fejér és Komárom-Esztergom megye egymástól függ

Az M1-esen még nem engedik a kamionokat belépni a forgalomba, mondta el Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke. A torlódás oka az, hogy március 14-én háromszor annyi kamion akart átutazni Magyarországon, mint más hétköznapon. Részletek itt >>>

Óbarok pihenő. Fotók: Zsohár Melinda

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Zsohár Melinda

12:30 - Kamiontorlódás az M1-esen, segítenek az önkéntesek

Az M1-es az út állapotától már járható lenne, de több száz kamion és személyautó torlódott fel Győrig, tudtuk meg a helyszínen lévőktől.

Az M1-es 43. kilométeres parkolójában rekedt mintegy negyven külföldi kamion sofőrjeit, utasait élelmiszerrel látja el a Magyar Vöröskereszt bicskei szervezete, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke, valamint önkéntesek, civilek. Az óbarki pihenőből egyelőre nem indulhatnak tovább a kamionok, mivel a rendőrök nem oldották fel számukra az útzárat. A két napja veszteglő emberek valamennyien külföldiek, románok, akik Ausztriába és Németországba szállítanak árut. Bolti árakon nem tudtak vásárolni személyes ellátásukra, ezért az adományozók vittek nekik élelmet, kenyeret, vizet, meleg teát – mondta el Horváth Jánosné vöröskeresztes területi vezető. A Fehér Holló fogadóban ingyen elszállásoltak egy szívbeteg hölgyet. A parkolónál tartózkodó rendőrök személyesen kenték a kenyeret, segítettek az élelmiszer szétosztásában Konrád Istvánnénak, az MPSZ elnökének, mindenki igyekszik enyhíteni a kényszerű várakozás nehézségeit.

A rendőrség ígérete szerint estére feloldják a kamionstopot, de ez még nem biztos. Komárom-Esztergom megyében Tatabányánál szintén több tíz kilométeren állnak a kamionok, egyelőre onnan sem folytathatják útjukat.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Zsohár Melinda

12:13 - Újabb vonalakon indultak el a buszok Fejérben

Az Alba Volán tájékoztatása szerint március 16-án reggeltől buszjáratok indulnak az alábbi útvonalakon:

* Jenő-Székesfehérvár
* Sárszentágota, Sárbogárd-Székesfehérvár
* Szabadegyháza-Székesfehérvár
* Dunaújváros-Székesfehérvár
* Sárosd-Székesfehérvár
* Dég-Székesfehérvár
* Kisláng-Székesfehérvár
* Polgárdi-Székesfehérvár
* Káloz-Székesfehérvár
* Pusztaszabolcs-Székesfehérvár
* Budapest-Székesfehérvár
* Pákozd-Székesfehérvár
* Iszkaszentgyörgy-Székesfehérvár
* Pátka-Székesfehérvár
* Lovasberény-Székesfehérvár
* Csákvár-Lovasberény-Székesfehérvár
* Bicske-Székesfehérvár
* Bicske-Baracska.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Klecska Ernő

11:38 - Lezárt utak, elzárt települések Fejérben

A 81-es főút Magyaralmás és Söréd közötti szakasza ismételten lezárásra került gépkocsik mentése miatt, de a főutat ki lehet kerülni Fehérvárcsurgó felé.

A 81-es főúttól Bodajk felé a vasúti átjárónál a 8209-es úton kamionok elakadása miatt csak egy sáv járható.

A megyében elzárt útszakaszok:

8119 sz út

25+992 – 30+000

Csákvár

Hófúvás, hóakadály

8205 sz út

Teljes hossz

Fehérvárcsurgó – 81-es főút

Hófúvás, hóakadály

8212 sz út

6+525 – 9+811

Bakonykúti

Hófúvás, hóakadály

8216 sz út

17+000 – 18+000

Bakonycsernye – megyehatár

Hófúvás, hóakadály

8123 sz. út

2+500 - 20+000

Székesfehérvár-Zámoly-Gánt

Hófúvás, hóakadály

8127 sz út

12+000 – 13+700

Pusztavám – megyehatár

Hófúvás, hóakadály

81 sz. út

14+200 - 18+200

Magyaralmás

Hófúvás, hóakadály

81112 sz út

Teljes hossz

Vérteskozma

Hófúvás, hóakadály

81118 sz út

0+000 – 1+500

Felsődobos

Hófúvás, hóakadály

8106 sz. út

6+000 - 18+000

Etyek-Alcsútdoboz

Hófúvás, hóakadály

8117 sz út

13+000 – 15+000

Lovasberény – Vereb

Hófúvás, hóakadály

6221 sz. út

0+000 - 3+000

Baracs

Hófúvás, hóakadály

6205 sz. út

0+000 - 13+607

Iváncsa-Pusztaszabolcs

Hófúvás, hóakadály

6209 sz. út

0+000 - 26+900

Adony-Káloz

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

0+000 - 3+543

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6208 sz út

0+000 – 9+682

Adony – Perkáta

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

3+543 - 12+009

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

Elzárt települések: Vérteskozma, Nagyveleg.

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

11:00

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének szombat 11 órai tájékoztatása szerint még mindig dolgoznak a 81-es, Székesfehérvártól Mór felé vezető főúton. Az út elvileg már járható, de csak azok induljanak el, akiknek nincs más választásuk. A közlekedést Söréd és Magyaralmás között még mindig elakadt járművek akadályozzák, ezért a rendőrök egy nyomsávon engedik felváltva a forgalmat.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Tihanyi Tamás

10:38 - Egyre csökken a lezárt utak száma Fejérben

Fejér megyében jelenleg mindössze kilenc olyan útszakasz van, ami járhatatlan. Elzárt település három van a megyében.

A 81-es főút járható, de Magyaralmás térségében csak egy nyomsávon. Ott rendőrök irányítják a forgalmat.

A megyében elzárt útszakaszok:

 

8123 sz. út

2+500 - 20+000

Székesfehérvár-Zámoly-Gánt

Hófúvás, hóakadály

81 sz. út

14+200 - 18+200

Magyaralmás (I. nyomon)

Hófúvás, hóakadály

8106 sz. út

6+000 - 18+000

Etyek-Alcsútdoboz

Hófúvás, hóakadály

8126 sz. út

19+000 - 32+000

Csákvár-Felcsút

Hófúvás, hóakadály

6221 sz. út

0+000 - 3+000

Baracs

Hófúvás, hóakadály

6205 sz. út

0+000 - 13+607

Iváncsa-Pusztaszabolcs

Hófúvás, hóakadály

6209 sz. út

0+000 - 26+900

Adony-Káloz

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

0+000 - 3+543

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6208 sz út

0+000 – 9+682

Adony – Perkáta

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

3+543 - 12+009

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

Elzárt települések: Vérteskozma, Bodmér, Nagyveleg.

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

9:42 - Lezárt utak, elzárt települések Fejérben

Fejérben reggel óta az összes főút járható. A 81-es számú főúton Magyaralmásnál azonban továbbra is csak egy nyomsávon közlekedhetnek rendőri irányítás mellett az autósok a korábban hátrahagyott gépkocsik miatt.

Egyre több mellékút is felszabadult, illetve egyre kevesebb az elzárt település is a megyében.

A megyében elzárt útszakaszok:

 

81116 sz. út

4+000 - 5+558

Magyaralmás

Hófúvás, hóakadály

8123 sz. út

2+500 - 20+000

Székesfehérvár-Zámoly-Gánt

Hófúvás, hóakadály

8119 sz. út

25+992 - 30+000

Csákvár

Hófúvás, hóakadály

81 sz. út

14+200 - 18+200

Magyaralmás

Hófúvás, hóakadály

8203 j. út

1+000 - 7+000

Moha-Felsőkincses

Hófúvás, hóakadály

8212 j. út

6+525-9+811

Bakonykúti

Hófúvás, hóakadály

8106 sz. út

6+000 - 18+000

Etyek-Alcsútdoboz

Hófúvás, hóakadály

8117 sz. út

13+000 - 15+000

Lovasberény-Vereb

Hófúvás, hóakadály

6213 j. út

4+000-5+000

Dinnyés-Seregélyes

Hófúvás, hóakadály

8126 sz. út

19+000 - 32+000

Csákvár-Felcsút

Hófúvás, hóakadály

62123 sz. út

0+000 - 5+000

Előszállás-Daruszentmiklós

Hófúvás, hóakadály

6221 sz. út

0+000 - 3+000

Baracs

Hófúvás, hóakadály

6205 sz. út

0+000 - 13+607

Iváncsa-Pusztaszabolcs

Hófúvás, hóakadály

6209 sz. út

0+000 - 26+900

Adony-Káloz

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

0+000 - 3+543

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6211 sz. út

0+000 - 10+934

Nagykarácsony

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

3+543 - 12+009

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6301 sz. út

0+000 - 26+172

Mátyásdomb-Polgárdi

Hófúvás, hóakadály

6402 sz. út

0+000 - 12+000

Lajoskomárom-Szabadhídvég

Hófúvás, hóakadály

 

Elzárt települések: Vértesboglár, Bodmér, Bakonykuti, Bakonysárkány, Felsődobos.

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

9:04 - Felszabadultak a főutak Fejérben

81116 sz. út

4+000 - 5+558

Magyaralmás

Hófúvás, hóakadály

8123 sz. út

2+500 - 20+000

Székesfehérvár-Zámoly-Gánt

Hófúvás, hóakadály

8119 sz. út

25+992 - 30+000

Csákvár

Hófúvás, hóakadály

7202 sz. út

10+000 - 13+000

Sárszentmihály-Nádasdladány

Hófúvás, hóakadály

81 sz. út

14+200 - 18+200

Magyaralmás

Hófúvás, hóakadály

8203 j. út

1+000 - 7+000

Moha-Felsőkincses

Hófúvás, hóakadály

8212 j. út

6+525-9+811

Bakonykúti

Hófúvás, hóakadály

8126 j. út

16+800 - 19+000

Zámolyi kör-Csákvár

Hófúvás, hóakadály

8106 sz. út

6+000 - 18+000

Etyek-Alcsútdoboz

Hófúvás, hóakadály

8116 sz. út

8+000 - 12+000

Pákozd-Sukoró

Hófúvás, hóakadály

8117 sz. út

13+000 - 15+000

Lovasberény-Vereb

Hófúvás, hóakadály

6213 j. út

4+000-5+000

Dinnyés-Seregélyes

Hófúvás, hóakadály

8126 sz. út

19+000 - 32+000

Csákvár-Felcsút

Hófúvás, hóakadály

62123 sz. út

0+000 - 5+000

Előszállás-Daruszentmiklós

Hófúvás, hóakadály

6221 sz. út

0+000 - 3+000

Baracs

Hófúvás, hóakadály

6205 sz. út

0+000 - 13+607

Iváncsa-Pusztaszabolcs

Hófúvás, hóakadály

6209 sz. út

0+000 - 26+900

Adony-Káloz

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

0+000 - 3+543

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6211 sz. út

0+000 - 10+934

Nagykarácsony

Hófúvás, hóakadály

6215 sz. út

3+543 - 12+009

Mezőfalva-Sárbogárd

Hófúvás, hóakadály

6301 sz. út

0+000 - 26+172

Mátyásdomb-Polgárdi

Hófúvás, hóakadály

6402 sz. út

0+000 - 12+000

Lajoskomárom-Szabadhídvég

Hófúvás, hóakadály

 

Elzárt települések: Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Bakonykuti, Bakonysárkány, Felsődobos.

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

7:50 - Az 1-es számú főút ismét járható

Az 1-es számú főút lezárása megszűnt, megindult a forgalom. Azonban 61-es úton Sáregres és Simontornya közötti útszakaszon egy kamion árokba csúszott, ezért a forgalom félpályán halad rendőri irányítással.

Forrás: Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

7:47 - Mégsem nyílt meg teljesen az M1-es

Bár korábban a rendőrség azt közölte, hogy teljes hosszában megnyitották az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalát, lapunk olvasóinak jelzése szerint ez csak részben van így.

Az M1 autópálya Győr megyei szakaszán a rendőrség nem engedi fel a felhajtóknál a Budapest felé közlekedni szándékozó utasokat – mondta el több telefonálónk is. Ennek oka az, hogy a pálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán feltorlódtak a gépjárművek és Budapest irányában hókotrókkal tisztítják az utat. Ha a munkagépek végeznek a pályatest megtisztításával újra megnyitják a felhajtókat és tovább engedik a gépjárműveket - olvasható a police.hu-n.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Klecska Ernő

7:27 - Szombaton reggelre tovább javult az utak állapota Fejér megyében

Az éjszakát már senkinek nem kellett a hóban rekedt gépjárművekben töltenie. Az egy- és kétszámjegyű főutak felszabadultak, a 81-es főút Söréd és Magyaralmás közötti szakasza jelenleg egy nyomsávon járható, mert a hóvihar miatt korábban otthagyott személygépkocsik még forgalmi akadályt képeznek. A közútkezelő folyamatosan végzi az utak tisztítását, az elzárt települések és az alsóbbrendű útszakaszok felszabadítását. Emelkedett a helyközi buszjáratok száma is, amelyek március 16-án már menetrend szerit közlekednek. A buszjáratok bővítésére az alsóbbrendű útszakaszok felszabadítását követően kerülhet sor. Kérjük, kísérjék figyelemmel a hatóságok felhívásait.

Március 14-én és 15-én a katasztrófavédelem hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységei, a rendőrség, a mentőszolgálat, a Magyar Honvédség, az önkéntes tűzoltó egyesületek, a környezetvédelmi felügyelőség, a karitatív szervezetek, valamint mezőgazdasági erőgépek és homlokrakodó gépek közel 250 járművel, 400 fővel dolgoztak a bajba jutottak mentésén és ellátásán Fejér megyében.

A megye 30 településén 38 melegedőhelyen 4409 ember került ideiglenesen elszállásolásra, számuk folyamatosan csökken az utak állapotának javulásával és a volánjáratok elindításával. Több százan már péntek délután elhagyták a szükségszállásokat.

Március 16-án reggeltől buszjáratok indulnak az alábbi útvonalakon:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!