Belföld

2013.03.16. 12:20

A kamionok várják a szabad jelzést

Az M1-esen még nem engedik a kamionokat belépni a forgalomba, mondta el Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke.

Zsohár Melinda

A torlódás oka az, hogy március 14-én háromszor annyi kamion akart átutazni Magyarországon, mint más hétköznapon.

Óbarok pihenő. Fotók: Zsohár Melinda

Március 16-án, kora délután még várakozni kényszerültek a kamionok az M1-esen, abban bíznak, hogy estére elindulhatnak. „A sor végét kell nézni" – mondta el Popovics György Komárom- Esztergom megyei közgyűlési elnök, amikor az indulási sorrendet taglalta.

Tájékoztatása szerint március 14-én háromszor annyi kamion tartózkodott az M1-es autópályán, mint más hétköznapokon, mert az áruszállítók mindenképpen át akartak menni az országon a március 15-iki ünnep és a hétvége miatt. Közben kitört a hóvihar, s elég volt egy-két elakadt jármű, a járatlan utat máris befújta a szél. A kocsitorlaszok miatt a hókotrók is megrekedtek, így következett be ez a láncreakció.

A katasztrófavédelmisek, rendőrök, tűzoltók 48 órája talpon vannak a két megyében, sok helyütt még mindig kézi erővel küzdenek a hó ellen. Popovics György március 16-án, szombaton délelőtt Banán járt, ahol helyenként háromméteres hófalak meredeznek az utcákon! Az időjárás a civilizált embert ismét megleckéztette. A híradások és a visszaemlékezők szerint 1962. március 15-én volt ilyen idő, akkor is beborította az országot a hó. Ma húsz Komárom megyei hókotró járja csak az autópályát, s takarítja az utat. Az akadályt képező járműveket végre eltávolították, elállt a havazás és a szél, így talán estére győzik a pálya felszabadítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!