Hírek

2013.03.16. 16:50

A hótól elzárva ünnepeltek Iszkaszentgyörgyön

Iszkaszentgyörgy - Talány, miként vetődött csütörtökön oly sok idegen a faluban, akik aztán vacsorára is maradni voltak kénytelenek, mivel a falut körülzárta a hó.

Kiss László

Fejér megyébe már nincs elzárt település - adta hírül szombat délután a megyei rendőr-főkapitányság. Reggelre ugyan keményen fagyott, de kisütött a nap, és vidáman csepegett az eresz. Egy ország lélegzett fel. Az élet persze nem egyik percről, ne egyik óráról a másikra zökkent vissza a régi kerékvágásba. Az Alba Volán szombaton - a budapesti járatai kivételével - nem indított távolsági járatot. A helyközi buszoknak azonban a 99 százaléka délutánra már közlekedett, miként az érdeklődésünkre Tóth István, a társaság igazgatója érdeklődésünkre elmondta.

Nem lehet mondani, hogy a sokszor orkánszerű széllel kísért havazás váratlanul csapott volna: a meteorológia napokkal előbb prognosztizálta a március idusán szokatlan hideget. A szél csütörtök hajnalra támadt föl, Fehérvár környékén reggel kezdett havazni, és például az iszkaszentgyörgyi bekötőúton végigautózva már reggel hétkor sejteni lehetett: ebből még hóhelyzet lesz. Hát lett. Igaz a szélnek azért kellett néhány óra, amíg a frissen hullott hóból süvöltve összehordta az akadályokat. Fejér megyében több olyan település és számos olyan útszakasz van, ami szinte biztosan elzáródik, ha olyan a körülmények összejátszása. A szokatlan és szélsőséges időjárás által előállt helyzet mégis mintha sokakat váratlanul ért volna. Iszkaszentgyörgyön például vagy nyolcvanan rekedtek ott csütörtökön - amint azt Gáll Attila polgármester elmondta. Meglehetősen nagy szám ez annak tükrében, hogy a kis falu nem főút mellett fekszik, és hétköznap lévén feltehetően a Pappenheim-kastélynak sem sok látogatója volt. Nekik az óvoda konyháján főztek vacsorát, amihez a hozzávalót a helyi boltokban szerezték be, és megoldották azok elhelyezését is, akik kénytelenek voltak ott is éjszakázni.

Az elmúlt napok időjárása a madarak torkára forrasztotta a tavaszköszöntő éneküket. Fotó: Kiss László

Mi logika volt abban, hogy nem egy autós letért a 81-es főútról, hogy például az attól négy kilométerre fekvő Iszkaszentgyörgyön keresztül, jókora kerülővel, mellékúton próbálja meg elérni Fehérvárt? Nem kell mindig logikát keresni az emberek viselkedésében - hangzott az iszkaszentgyörgyi polgármester válasza.

A Bakony lábánál fekvő falu két napig volt elzárva a külvilágtól, amit pénteken a déli órákban áramszünet is súlyosbított. Az itteniek számára a hófogság nem újdonság, nem egyszer meg történt már. A falu Fehérvárra bejáró középiskolásai még örülni is szoktak neki. Az ingázó munkavállalók már kevésbé. Most abból a szempontból egyébként kevesebb galibát okozott a hóhelyzet, hogy pénteken is munka- és iskolaszüneti nap volt. A március 15-ei ünnepségeket több helyen lefújták, vagy vasárnapra halasztották. Ez utóbbi történt például Móron is. Iszkaszentgyörgyön azonban erre nem került sor: annyi változás volt mindössze a megszokotthoz képest, hogy az óvodások nem a szabad ég alatt, hanem az egyik közösségi épületben, az ikszt-ben adták elő ünnepi műsorukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!