Az ASKA állatmentői nem hittek a szemüknek

2023.09.24. 09:44

Rettenet: 70 kutya volt összezsúfolva egy pusztavámi házban, volt, amelyik a sötétben megvakult

Miután bedőlt egy pusztavámi épület oldala, kiderült, több mint hetven kutyát tartottak ott összezsúfolva. A kutyák állapota borzalmas, van, amelyik meg is vakult a sötétségben, legtöbbjük sovány, bolhás, vastagon áll rajtuk az ürülék.

Házi Péter

Fotó: ASKA Alapítvány közösségi oldala

"Azt hittem, már mindent láttunk, de, nem. Tegnap délután, a katasztrófavédelemtől érkezett a hívás, hogy bedőlt egy ház oldala, és az épületben körülbelül 70 kutya van. Enyhe túlzásnak gondoltuk a becslést, egészen addig, amíg meg nem érkeztünk a helyszínre" - számolt be az első hallásra tényleg hihetetlen esetről az ASKA Alapítvány. 

Az értesítést követően Az Alpha-vet ebrendészei és az ASKA munkatársai négy szállító autóval érkeztek Pusztavámra a kidőlt falú épülethez. A szakemberek szerint borzalmas az ebek állapota, "vastagon áll rajtuk az ürülék, soványak, bolhásak. A további vizsgálatok ma indulnak, este 9-re tudtuk elhelyezni őket. Valószínűleg beltenyészet, hiszen most is sok a vemhes közöttük, illetve szoptatós anya. Vannak akik megvakultak a sötét házban."

Fotó: ASKA Alapítvány közösségi oldala

Az Aska alapítvány érthető módon segítséget kér, hiszen egy nap iszonyatos mennyiségű kutya érkezett most be hozzájuk, úgy, hogy közben ott vannak az eddigi kutyák is. A pusztavámi kutyák  karanténba kerülnek, és "folyamatosan próbálnak kutyát csinálni belőlük".

A menhelynek szüksége van kutyaházakra, bolhanyakörvekre, ideiglenes befogadókra, kutyatápra, konzervre és támogatásra az orvosi költségekhez. Aki tud segíteni, az az alábbi alapítványi szálára utalhat pénzt: 10918001-00000015-50200001 ASKA

Fotó: ASKA Alapítvány közösségi oldala

Frissítés: 

Gyors számvetést készített az Aska Alapítvány a megmentett kutyákkal kapcsolatban:  Ezek szerint "20 legényke, és 52 kislány van." Ez az alapítvány szerint nagyon nem jó arány, mert feltételezhető, hogy sok szuka vemhesek, olyanok is akiken eddig ezt még nem látták. Szerencsére sokan keresik őket felajánlássokkal, már érkeztek kutyatápok, bolhanyakörvek, konzervek.

Cser-Palkovics András fehérvári polgármester ugyancsak hozzászólt a bejegyzéshez: "Ugyan a közgyűlés éppen pénteken döntött egy kiegészítő támogatásról a menhelyek részére, de olvasva a történteket további azonnali segítséget fogunk nyújtani. Kérem, hogy az Alapítvány képviselői juttassanak el hozzám egy támogatási kérelmet. Köszönjük a mentő munkájukat!"
 

Mivel néhány hozzászóló "kérdőre vonta" az állatmentőket, hogy az ebeket miért a grabancuknál fogva hozták ki az épületből, az alapítvány erre a felvetésre is reagált: "Arról már valószínűleg kevesebben tudnak, hogy az oltatlan kutyákat, márpedig ezek kutyák mindegyike oltatlan, nem ölelgetjük, hiszen amennyiben megharapja az állatbefogót, akkor mindkettőjükre veszettség megfigyelés vár, az állatbefogóra pedig injekciózás és kiesik a munkából. Az, hogy lépni nem lehetett, mert leragadtak a cipők, valószínűleg jól látható a képeken. Nos az állatokon pontosan ilyen vastagon áll a trutyi. Tehát tisztelettel kérem a hozzászólókat, több tiszteletet a szakemberek irányába, mert nagy valószínűséggel a hozzászólók közül egy kezemen meg tudnám számolni, akik ilyen helyekre be is mennek és nemcsak a szájukat jártatják."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában