horgászat

2020.06.05. 14:45

Felmérték a Vértesacsai-tó állapotát

A Vértes­acsai-tó, amely a település lakóinak kedvelt kirándulóhelye is, 1993 óta a jelenleg száz felnőtt és húsz gyermek tagot számláló Vértesacsai Horgász Egyesület kezelésében van.

Tihanyi Tamás

A tó fejlődése folyamatos volt, ezt kívánják folytatni

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A tavat egy korábbi bokros, nádas területen alakították ki, mára ebből csak a bokros akadókkal találkozhatunk, néhány part menti rész kivételével a nádból nem sok maradt – mondta el lapunknak Schilling János alpolgármester, a horgászegyesület elnöke. – A 4,5 hektáros vízterületen változatos halállománnyal találkozhatnak a horgászok. Ahogy a békés, úgy a ragadozó halakra horgászók számára is nyújt meglepetéseket a tó. Rendszeresek a kilenc-tizenkét kilogrammos pontyok, vagy éppen az akár négy kilogramm feletti süllők. A legnagyobb nálunk fogott hal egy 32 kilogrammos harcsa volt, amit még 2018-ban akasztottak. A tó harcsaállománya saját szaporulatból tartja fenn magát.

Meggyőződésük, hogy egy hosszú távon fenntartható rendszerhez változatos haltelepítések szükségesek a halfaj és a korosztály szempontjából egyaránt. Az előnevelt ponty és süllő mellett a két- és háromnyaras ponty az, amit évről évre telepítenek. De került a tóba előnevelt balin, vagy egykilósnál nagyobb súlyú compó, illetve több mázsa, nyolc kilónál nehezebb ponty is.

A tó fejlődése folyamatos volt, ezt kívánják folytatni
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Visszatekintve az elmúlt időszakra, a folyamatos fejlődés jellemzi a tavat és az egyesületet is – folytatta Schilling János. – Éppen nemrégiben végezték el a szakemberek a tó medertérképének elkészítéséhez szükséges felméréseket. Szeretnénk képet kapni a mederről, üledékről, illetve a tó halállományáról, amely után nemcsak mint vízkezelők, hanem mint horgászok is számos kérdésünkre választ kaphatunk. A járvány miatt a tervezett horgászversenyeinket nem tudtuk megtartani a tavaszi időszakban, a tó elhelyezkedése és a jelenlegi szabályozások ezt még egy­előre és még egy ideig nem engedik. Jelenleg mindenki önállóan, az előírások betartása mellett tud horgászni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában