horgászat

2020.07.12. 14:30

Horgászatra (is) szánt haltermelési adatok

Csökkent tavaly a hazai haltermelés és az export is, a horgászok által kifogott és nekik eladott hal mennyisége azonban jelentősen nőtt – ez állt abban a jelentésben, amit az Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK) hozott nyilvánosságra.

Tihanyi Tamás

Forrás: Pixabay

A kimutatás szerint az elmúlt évben 30,64 ezer hektárnyi víz szerepelt halastavi művelésben, ebből 27,06 ezer hektáron folyt halgazdálkodás. A vállalkozások az előző évinél 2 százalékkal nagyobb területen gazdálkodtak, 29 hektárnyi új tavat létesítettek.

Továbbra is a ponty a meghatározó, ez adta az előállított hal 84,5 százalékát. Az elmúlt öt évben a legtöbb pontyhúst 2017-ben termelték, de mennyisége a 2017 előtti években tapasztalt lassú növekedés után 2019-ben is esett. A növényevő halfajok közül a lehalászott étkezési méretű amur a teljes mennyiség 3,1, a busa pedig a 7 százalékát adta 2019-ben. Az ilyen méretű ragadozó halak – a csuka, a harcsa és a süllő – lehalászott mennyisége 19 százalékkal lett kisebb az előző évinél, azonban jelentősen, 15 százalékkal növekedett a horgásztatással értékesített hal mennyisége. Haltelepítésre 1715 tonna halat értékesítettek.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában