horgászat

2020.06.28. 07:15

Megújul a tározó, még inkább horgászparadicsom marad Kincsesbánya

A helybéliek számára a nagybetűs Tó. Az ő tavuk. Gyermekkori élmények, pezsgő közösségi élet, nyári strandolások, palacsinta, lángos, megannyi emlék fűződik hozzá.

Tihanyi Tamás

Benépesülő vízpart a csurgói oldalon

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó határában a hetvenes években épült tározó jelentős fejlesztése zajlik napjainkban, hiszen 3,45 millióról 6,55 millió köbméterre növeli a kapacitását az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – számolt be a részletekről lapunknak Murányi Marianna, Kincsesbánya polgármestere. – A mintegy 1,5 milliárd forint értékű projektben nagyszabású fejlesztéseket végeznek el a Séd-Nádor-Gaja vízrendszeren, miközben a víztározó építményeit is fejlesztik. A klímaváltozás hatásai miatt a vízrendszerben megnőtt a gyors, rövid lefutású árhullámok gyakorisága és emiatt az elmúlt évtizedben kétszer is ár- és belvízproblémák alakultak ki, amelyek veszélyeztették a víz levonulási útjába eső településeket is – beleértve Székesfehérvárt.

A kivitelezők átépítették a völgyzárógátat és az oldaltöltést, kereszttöltést alakítottak ki, rendbe tették a fenékszigetelést és több új műtárgy is elkészült.

– Nekünk ez akkor is a Tó. Naponta kerékpározunk ki a vízhez, hallgatni a hullámok csapkodását, gyönyörködni a tájban – folytatta a településvezető. – A kapcsolódó erdei utakon dolgoznak, a gátőrházon is építkeznek, illetve a monitoring és üzemirányítási rendszert ugyancsak kiépítik. A fejlesztés a tervek szerint 2020. őszén készül el, és az átadását követően nem csak a vízgazdálkodás és az árvízvédelem lesz a nyertese a beruházásnak, hanem bízunk abban, hogy egy megújult horgászparadicsomnak és egy népszerű kirándulóhelynek örülhetünk mindannyian.

A víztározó a HOFESZ (Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége) kezelésében áll, amely kiemelten törekszik arra, hogy a vízterület még inkább kedvelt és az érdeklődők széles csoportja számára elérhető, halban gazdag sporthorgász helyszínné váljék. Éves horgászjegy váltható, és nagyon sok verseny színesíti a palettát. Rendszeresen rendeznek harcsafogó versenyt, de a „bojlis” horgászat is nagyon népszerű.

Benépesülő vízpart a csurgói oldalon
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A parttól különböző távolságban víz alatt bokros-fás részek találhatóak, ezeket csak csónakkal lehet megközelíteni. Nagyon jó haltartó helyek, főként a ragadozó halak tanyái, azonban előfordul környékükön békés hal is. A tó messze földön híres a kapitális ponty-, harcsa- és süllőállományáról, ezért az ország minden területéről, illetve külföldről is számtalan vendéghorgász fordul meg a tározó mellett. Főleg szlovák, de nemegyszer holland és német visszajáró vendégek is előfordulnak, akik több napot, hetet vagy akár hosszabb időszakot töltenek itt, igénybe véve a környező vendéglátó és szálláshelyeket.

A horgászat mellett a terület kapcsolódik az Országos Kéktúra útvonalához, Kincsesbányáról erre vezet a piros jelzésű turistaút, valamint a Székesfehérvár–Iszkaszentgyörgy–Kincsesbánya kerékpárút kiváló megközelítési lehetőséget biztosít a kerékpáros turizmus számára is. A víztározó már jelenleg körbejárható, de a beruházást követően ez a lehetőség még inkább kihasználható lesz és így a tó érintésével lehet majd elérni a Gaja szurdokvölgyét. A patak torkolati részén új erőre kaphatnak a vízi élőhelyek, számtalan vízimadár, gémek, récék, kócsagok előfordulási helye és persze jelentős számban figyelhetőek meg a környék ragadozó madarai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában