legyen könnyebb a megtalálás!

2020.05.18. 15:00

BikeSafe: a beazonosítást segíti az online rendszer

A lopást önmagában nem akadályozza meg, ám a megtalálásban nagy segítséget jelenthet.

Héjj Vivien

Ha a lakat nem segít, a megtalálás legyen könnyebb! Fotó: Nagy Norbert / FMH

A bodajki székhelyű cég által működtetett regisztrációs adatbázisban rögzített kerékpárok lopás esetén jóval nagyobb eséllyel kerülhetnek vissza az eredeti tulajdonoshoz. A nyilvántartásba vétel háromféleképpen valósulhat meg.

– A legegyszerűbb mód, ha otthonról, online feltöltjük a kerékpárunk adatait. Emellett a rendőrség is országszerte regisztrál ebbe a rendszerbe, ám ez egy alapregisztráció, itt csak a kerékpár és a tulajdonos néhány adata kerül a rendszerbe. A harmadik lehetőség, a kijelölt kerékpárüzletekben való regisztráció – tudtuk meg Neubauer Tamástól, a BikeSafe projektvezetőjétől.

Ha a lakat nem segít, a megtalálás legyen könnyebb! Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az adatok minél pontosabb megadása, a vázszám vagy a kerékpár számlájának feltöltése is nagy előnyt jelenthet, hiszen így lopás esetén a biztosító a vételár alapján téríti a költségeket. Minél több információ kerül az adatbázisba, annál nagyobb az esély arra, hogy megtalálják az eltulajdonított járművet.

– A rendszer lényege, hogy általában ha valaki bemegy a rendőrségre, hogy ellopták a biciklijét, sokszor azt sem tudja, milyen márkájú, milyen színű volt. Ha feltöltik a rendszerbe, melyhez az ország összes rendőrsége hozzáfér, azonnal ki tudják küldeni akár a járőrautókba a kerékpár adatait és fényképét, melyet eltulajdonítottak – mondta a projektvezető. A biciklikről ránézésre nem minden esetben megállapítható, hogy regisztrálták-e. Van biztonsági matrica, melyet fel lehet ragasztani a kerékpárra, ám ez nem kötelező. Annyi előnyt jelenthet, hogy a matricát nem lehet egyben eltávolítani, így ennek talán lehet némi visszatartó ereje. A megtalálás esélye már csak azért is nagyobb a regisztrált eszközök esetén, mert a rendőrség konkrét információkkal, fényképekkel rendelkezik, ami lényegesen megkönnyíti a keresést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában