Szent Orbán ünnepe

2024.05.26. 15:45

Nagy volt a sokadalom szombaton az adonyi szőlőhegyen

Nagy volt a sokadalom szombaton az adonyi szőlőhegyen. A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony ezen a napon tartotta meg a hagyományos Szent Orbán ünnepét.

A hivatalos programok után jöhetett a pincelátogatás az adonyi szőlőhegyen

Fotó: Rácz József Lambada

Az ünnepség és a borrend névadójáról Szent Orbánról érdemes tudni, hogy Szent I. Orbán a tizenhetedik pápa volt, és 222-től uralkodott 230-ig. A katolikus egyház Breviáriuma (liturgikus könyve) arról ír, hogy I. Orbán jelentős erőfeszítéseket tett a vallás kiterjesztése érdekében, így sok embert térített meg. Ugyanebből a forrásból tudjuk, hogy I. Orbán valószínűleg vértanúhalált halt. Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. Ünnepét május 25-én tartják. A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelik.

Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább. Nos, most szombaton a gazdák megnyugodhattak, mivel kimondottan jó idő fogadta a szőlőhegyre kilátogatókat.

Schmidt Attila, a Szent Orbán borrend nagymestere Fotó: Rácz József Lambada

A program délután két órakor a térzenével kezdődött, amit a Bandy Band közreműködésével hallgathattunk meg, majd az Adony Táncegyüttes – Salina tánccsoport műsorát láthattuk. Háromnegyed háromkor indult a körmenet – vendég borrendekkel – a Szent Orbán kápolnához, ahol 15 órakor kezdődött a szokásos litánia. Arany Ferenc plébános szólt az egybegyűltekhez. A litánia után következtek a színpadi műsorok. Köszöntőt mondott Ronyecz Péter, Adony polgármestere és Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere. Ronyecz Péter meghívásának eleget téve megtisztelte az eseményt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A beszédek után kihirdették a 31. kistérségi borverseny végeredményét, és kiderült az is, kié lett a 2023-as esztendő zászlósbora. A kitüntető címet Schmidt Attila kései szüretelésű félédes olaszrizlingje viselheti.

A Szent Orbán Emlékérmet Font Magdolna borászati laborvezető kapta, aki évtizedek óta segíti a borrend szakmai munkáját, részt vesz az új bor mustrán, teszi ezt ingyen és bérmentve. Az emlékérmet 2003-ban alapították és a nagytanács ítéli oda. A 2009-ben Ronyecz Péter által alapított Kistérségi Vándordíjat Kellner Mihály érdemelte ki.

A körmeneten részt vettek az ország különböző pontjáról érkezett borrendek képviselői.
Fotó: Rácz József Lambada

Szerző: Agárdy Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában