Hírek

2009.01.09. 03:29

Tesztelt, s könyvutalványt nyert

<b>Székesfehérvár</b> - Az erettsegizz.hu hasznosságát és előnyét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemrég már egy fehérvári nyertest is kisorsoltak a tesztek kitöltői között. <em>Beke Zsoltot</em> a Ciszterci Szent István Gimnáziumban kerestük föl.

Bokros Judit

A 12.a diákjai szünetre készülődtek, az osztály csak úgy nyüzsgött, amikor Beke Zsolttal találkoztunk. A 3. játékhét nyertese már egy csöndesebb helyen, készségesen mesélt nekünk arról, hogyan csatlakozott az erettsegizz.hu akciójához, és miként vágott bele a nyereményjátékba.


Zsolt (balról a negyedik) és barátai az osztályból
Fotó: Gregority Antal

- Édesanyám látta a hirdetést a Fejér Megyei Hírlapban, ő szólt, hogy nézzem meg az oldalt, mert lehet hírlevelet kérni, és nyerni. Ezután föl is iratkoztam a hírlevelekre, mind a négy tantárgyból - mondja Zsolt, aki úgy tapasztalta, hogy egy-két kivételtől eltekintve rendszeresen, naponta érkeztek e-mail címére a tételekhez kapcsolódó segédanyagokat tartalmazó levelek. Ha pedig valami kimaradt, az archívumból akkor is vissza tudott keresni minden anyagot.

- Kifejezetten hasznosnak találom a hírleveleket, mert egyrészt jól összefoglalják a témákat, másrészt pedig nem tartalmaznak egyszerre nagy mennyiségű tanulnivalót. Szerintem a szóbeli érettségihez remek vázlatként szolgálhatnak, csak jól kell előadni őket. Elég, ha majd a vizsgák környékén belenézek egy hírlevélbe, amiből aztán az archívum is letölthető - fejti ki véleményét Zsolt, akinek tetszését a matematika-feladatsorok nyerték el a legjobban, mert könnyebb és nehezebb példákat egyaránt tartalmaznak. Pedig a fiatalember nem olyan szakon szeretne továbbtanulni, amihez a matematikára lenne szüksége. A felvételivel az ELTE anglisztika szakát célozza meg, amelyhez már meg is van az emelt szintű angol érettségije. Vizsgákat egyébként középszinten tesz majd a legtöbb tantárgyból.

Zsolt tehát szorgalmasan olvasgatta a hírleveleket, és töltögette a hozzájuk kapcsolódó teszteket (mint kiderült, az osztályban egyedüliként, a többieket nem igazán fogta meg a lehetőség...), amiket visszaküldött. A siker nem maradt el, a november végén indult játék harmadik hetében már ki is sorsolták, jutalma pedig egy ötezer forint értékű könyvutalvány lett. Zsolt meglepődött, mert tudta, hogy az erettsegizz.hu akciója országos, ezért mérsékelt az esély a nyereményre. Neki mégis bejött, s ugyan már átvette az utalványt, azt még nem használta föl.

Ami az osztálytársait illeti, más egyelőre még nem csatlakozott a programhoz. Az oldalra többen is ellátogattak, ám mivel nem találták az éppen szükséges információt, érdeklődésük lankadt. Nos, talán majd ezután jobban aktivizálják magukat, hiszen ahogy társuk is nyert, az osztály is esélyes lenne a fődíjra, vagyis a bankett megrendezésének elnyerésére.

Zsoltot persze faggattuk arról, hogy ő mit változtatna az erettsegizz.hu oldalon.

- Szerintem alapvetően jó, különösen a hírlevélküldés és a humor tetszik. Gyakran olvasgatom az aranyköpéseket, érettségivel kapcsolatos vicceket, s majd lehet, hogy én is küldök be. Csak jó lenne bővíteni, több információt, cikket olvasni a honlapon, például az egyetemi, főiskolai képzésekről - javasolja Zsolt, akiről időközben kiderült, hogy latinból is remekel. Nemrég részt vett a nemzetközi Cicero-verseny hazai válogatóján, ahol olyan jól oldotta meg a feladatokat, hogy bekerült az első tizennégybe. Így májusban utazhat a Cicero szülőfalujában, Arpinóban rendezendő versenyre.

Sűrű lesz tehát a tanév vége a fiatalember számára, hiszen az érettségi mellett most a nemzetközi megmérettetésre is készülhet. Ez azonban nem rettenti el - mondja, s hozzáteszi: az erettsegizz.hu hírleveleinek kitöltésével sem hagy föl, hiszen ki tudja, hátha egyszer újra neki kedvez a szerencse. S még az is elképzelhető, hogy osztálytársainak szintén kedvet csinál...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!