Ideális körülmények egy első osztályú csapathoz

2018.06.26. 17:00

Újabb nagy csapatot épít Fésüs Irén

Fésüs Irén a fehérvári röplabda „nagyasszonya” újra nekidurálta magát, és fiatalokkal teletűzdelt csapatával reálisak az NB I-es álmai

Káldor András

Fésüs Irén (pirosban), a röplabdázók vezetőedzője a legapróbb részletekre is ügyel

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A MÁV Előre SC női csapata az NB II Nyugati csoportjának második helyén zárta a 2017/18-as idényt, ezzel Fésüs Irén tanítványai berobbantak a köztudatba, és nagyon sokan szorítanak nekik, hogy a következő szezonban megismételjék azt a csodát, amelyet tíz éve egyszer már sikerült elérniük az akkor még tinédzserkorban levő Lokival. Csak emlékeztetőül, abból a csapatból került ki Tálas Zsuzsanna, a jelenlegi magyar válogatott oszlopos tagja, az ugyancsak a válogatottságig jutó Vacsi Evelin és Antal Anett. Rajtuk kívül ugyancsak a Fésüs-istállóban nevelkedtek a Kötél-nővérek, Dóra, és Zsanett, ők szintén jó néhány alkalommal felvehették a címeres mezt. Ezek a lányok annak idején 13-14 évesen lettek első osztályú játékosok, így tehát némi párhuzam összeköthető a mostani garnitúrával.

Fésüs Irén mindenesetre nagyon bizakodik, hogy egy éven belül az NB I-be kormányozza a Loki hajóját, melynek alapját a róla elnevezett röplabda akadémia képezi.

Ragyogó szezonon vannak túl, ismerve az Ön maximalizmusát ennél csak feljebb kehet lépni.

– Így van, mindenképpen ez a tervünk. Azonban meg kell, hogy osszak egy aranyos történetet, mert pontosan ide illik. Kiss Anna tanítványomnak három évvel ezelőtt poénból mondtam: „Ne izgulj Kicsi, mire 16 éves leszel az NB I-ben leszünk!” Na, most idén még csak 15 esztendős… Nem vagyunk elkésve semmivel, ezzel a nagyon fiatal csapattal a lehető legrövidebb időn belül NB I-ben kell játszanunk. Egyrészt kinőttük az NB II-t, másrészt pedig a gyerekek alkalmasak arra már testben, fejben és lélekben, hogy megméressék magukat egy osztállyal feljebb.

Ezt a megfelelő utánpótlás biztosítja a számukra!

– Remélem, hogy én lehetek a garancia arra, hogy ez az utánpótlás tényleg olyan legyen, amelyre nem lehet panasz! Az idén nagyon sok iskolában elkezdtük a röplabda utánpótlás nevelést. Ez pozitívum, végre több iskolára tudunk alapozni, ám bővítenénk még más intézmények bevonásával.

Fésüs Irén (pirosban), a röplabdázók vezetőedzője a legapróbb részletekre is ügyel
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hányan röplabdáznak jelenleg a Fésüs Röplabda Akadémián?

– Szerencsére egyre inkább növekszik azok száma, akik a röplabdát választják, legutóbb közel ötven kisgyerek csatlakozott az elsőstől a harmadikosig. A Felsővárosi Általános Iskola az alapbázisunk, itt hetvenen játszanak, ebben az évben csak innen ötven elsős, másodikos lurkót sikerült beoltani.

Ezek szerint közülük kerülhetnek ki a Tálas-, és Vacsi-utódok?

– Reméljük, hogy ez így lesz! Annak idején 13 évesen játszottak NB I-ben a lányok, sőt Vacsi Evelinnek hatodik osztályosan, 12 esztendősen kellett beállnia, mert a centerünk eligazolt Gödöllőre. Visszatekintve, nem volt más választásunk, őt a sokszoros válogatott Fellegvári Teodóra vette szárnyai alá.

A maiak vannak olyan tehetségesek, mint ők voltak?

– Adott egy nagyon jó mag, amelyre mindenképpen lehet építeni, és célunk, hogy a fehérvári gyerekeket megtartsuk, sőt Nagy Róbert elnökünknek nem titkolt vágya, hogy a fehérvári, saját nevelésű játékosokat – akik most nem itthon játszanak – egyszer hazacsábítjuk, és egy nagyon nagy csapatot építünk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában