A tiltott kastélyok

2024.02.22. 11:30

Külső magyarok 2. rész (videó)

Margittai Gábor a magyar szórványközösségek helyzetének, sorstörténetüknek kutatásáért szervezett expedíciókat a Kárpát-medence kevéssé ismert régióiba, az iszlám Észak-Afrikába, Anatóliába, utazott a kazah sztyeppéken és a mediterrán Európában. Ezzel összefüggésben a nagy háború nemzetiségi problémáinak és a hadifoglyok sorsának bemutatására is vállalkozott, többek között a Szamár-sziget elveszett hadseregének, rabkatonáinak históriáját tárva fel. Rendezett első világháborús témájú kiállítást egyebek mellett a pákozdi katonai emlékparkban is. Ő igazgatja az MCC Magyar Összetartozás Intézetét, amely elsősorban a magyar identitás kutatásával, a külhoni magyarság és az anyaországi magyarok kapcsolatának erősítésével foglalkozik.

Feol.hu

Az unokák és szüleik sorsa, Kemény János báró meghurcolása keretezik a marosvécsi kastély jelenkori vedutáját, mely a festői tájban nehezen fenntartható, de a magyarság számára kiemelten fontos történelmi épületet mutat fel a maga kopottas méltóságában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában