II. Jurta Nap

2023.08.26. 16:17

Gyönyörű jurta, kézműveskedés, ugrálóvár - még érdemes kimenni a II. fehérvári jurta napra (videó)

Második alkalommal tartják meg a jurtanapot Székesfehérváron, a Királyok parkjában, a Palotavárosi tavaknál. Érdemes kilátogatni ma estig!

Házi Péter

Fotó: Házi Péter / FMH

Reggel hat órakor mintegy tizenöten álltak neki annak a jurtának a felállításához, amely jövőre lesz negyven éves. Annak idején, amikor a szovjet csapatok hazánkban "állomásoztak", sikerült találni a katonák között két kazah férfit, akik értettek a jurtakészítés tudományához. Az ő instrukcióik alapján készült el a nemezzel fedett, ősi technika alapján készült épület, amelyre azóta is Berta József vigyáz.

Fotó: Házi Péter /  FMH

A palotavárosi Királyok parkjának létrehozása ugyancsak Berta Józsefhez és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesülethez fűződik. Viza Attila önkormányzati képviselő és Vargha Tamás országgyűlési képviselő karolta fel a kezdeményezést, így tavaly először tartották itt meg a jurtanapot.
Most szombaton fél 3 tájban Viza Attila és Berta József köszöntőjével vette kezdetét a II. jurtanap, a szervezők bíznak abban, hogy sikerül hagyományt teremteni.

A hőség miatt kora délután még nem voltak sokan a rendezvényen, pedig solymászbemutatóval, ugrálóvárral, kézműveskedéssel és Fejér termékekkel is várják az érdeklődőket. Még nem késő kimenni a színvonalas rendezvényre, hiszen az egészen 18 óráig tart.

Fotó: Házi Péter /  FMH

Viza Attila azt is elmondta, miként kel la jurtát felállítani. Íme a videó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában