Tárlat

2023.07.11. 11:30

A festék puhasága és a kő kérlelhetetlen merevsége: újabb kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

A Velencei-tó térségének újabb nagyszabású kiállítása nyílik a kápolnásnyéki Halász-kastélyban: Csernus Tibor, Kossuth-díjas grafikus és festő, valamint Boldi, azaz Szmrecsányi Boldizsár, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász munkái sorakoznak szombattól a kiállítóterekben. A tárlatmegnyitóra várnak mindenkit.

S. Töttő Rita

Fotó: Halász-kastély

Nagy sikerrel zárult Járási Ildikó és Elekes Gyula Tűzrománc című tűzzománc kiállítása a kápolnásnyéki Halász-kastélyban (a megnyitóról itt, a finisszázsról itt írtunk).  A környék lakossága és nyaralóközönsége azonban nem marad csodás tűzzománcok nélkül a továbbiakban sem, ugyanis Elekes Gyula és tanítványai alkotásai ingyenesen látogatható kiállításon csodálhatók meg a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban (a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tárlatának megnyitójáról itt írtunk). 

A Halász-kastélyba azonban újabb művészeti alkotások költöznek. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) közös szervezésében július 15-én, szombaton 10.30-kor Csernus Tibor és Boldi Test-Képek című kiállításának megnyitójára várják a közönséget.

Csernus Tibor Kondoroson született 1927-ben és Párizsban hunyt el 2007-ben. A Kossuth-díjas grafikus és festő alkotásain mitológiai és bibliai történetek szereplői jelennek meg, látszólag befejezetlennek tűnő részletek, átjavított felületek, „türelmetlen” festékelhúzások jellemzik főbb alkotásait. Boldi, azaz Szmrecsányi Boldizsár ma is alkotó, kortárs, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, akinek szobrászata középpontjában az ember áll. Márvány és patinás bronz munkái szimbolikusak. A két alkotó egy kiállításon való szerepeltetése izgalmas kísérlet. Erről a szervezők így írnak: „A festék megengedő puhasága kerül szembe a kő kérlelhetetlen merevségével. A két alkotó elsőre ellentétesnek tűnő formanyelvének metszéspontját az azokban megfogalmazott, kutatott művészeti kvalitások képpé és alakká formálásában találhatjuk.”

A szombat délelőtti kiállítást Hoppál Péter,  a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa nyitja meg. A köszöntőt L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója mondja. Pohárköszöntővel Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány elnöke készül, a tárlatot pedig Kosinsky Richárd, a KOGART kurátora mutatja be. A megnyitón zongorán játszik Péch Lóránt zongoraművész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában