Versíró pályázat

2023.04.18. 21:00

Pató pálosan verseltek, díjakat kaptak a diákok Fehérváron

Petőfi Sándor Pató Pál úr című verse adta az ihletet a Vörösmarty Társaság által kiírt „Ej ráérünk arra még!” című versíró pályázathoz, amely a Petőfi-emlékévhez kapcsolódott. Az eredményhirdetést kedden tartották.

Bokros Judit

A Vörösmarty Társaság termében hirdették ki a Petőfi 200-emlékévhez kötődő Pató Pál-pályázat eredményét, amelyre sok jelentkező fiatal jött el szülővel vagy tanárral

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A pályázattal a székesfehérvári középiskolákba járó fiatalokat célozták meg, s amint megtudtuk: közel húszan küldtek be verset, amelyekben valamilyen formában, játékos vagy komolyabb hangvételben megjelent a halogatás, a halogatással való küzdelem.

A zsűri elnöke a Magyarország Babérkoszorúja- és József Attila-díjas Péntek Imre volt, rajta kívül a Vajda János-díjas költő, László Zsolt, valamint a Vajda János-pályázat közönségdíjasa, Gál Csaba költő értékelt. A megjelent diákokat és kísérőiket a társaság elnöke, Bobory Zoltán köszöntötte, megköszönve a jelentkezést. Kiemelte: minden ilyen értékeléskor nagy a felelőssége a zsűrinek, hiszen a döntésük akár a későbbi pályára is hatással lehet. Majd átadta a szót Péntek Imrének, aki először Petőfi Sándorról értekezett, megemlítve a költő szeretve kritizáló hangját, aztán röviden értékelte a beküldött munkákat. Mint fogalmazott: érződött, hogy minden pályázó igyekezett magát beleképzelni a halogató helyzetébe, próbálta verses formába önteni, mit jelent számára a halogatás. Különösen kiemelkedő verset nem találtak, a mezőny nagyjából azonos színvonalat produkált, ám kifejezetten rossz vers sem volt. Az ítészek véleménye lényegében megegyezett, és ugyan valóban nem volt könnyű dönteni, de a végeredményt tekintve nem vitáztak.

Gál Csaba megerősítette az elnök szavait, hozzátéve: mindenképpen fontos és Petőfihez méltó pályázat volt ez, majd bátorította a diákokat a versírásra, a későbbi pályázásra. László Zsolt szintén dicsérte a szövegeket, és méltányolta a fiatalok igyekezetét, hogy irodalommal foglalkoztak.

Azok, akik nem értek el helyezést, emléklapot vehettek át Péntek Imrétől, a helyezettek pedig oklevelet és könyves ajándékcsomagot kaptak. Illetve, a négy díjazott vers bekerül a társaság Vár című folyóiratába.

És akkor az eredmények: az első helyezett Mezei Sándor lett Csak egy szakadás című versével a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikumból. A második helyet Rédei Gréta érdemelte ki a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikumból Tavaszi nagyhalogatás című versével. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákja, Márkus Alexandra Réka Barátom a halogatás című versével a harmadik helyet szerezte meg. A zsűri különdíját Rémai Viktor kapta Ne feledd - Petőfi Sándor: Szeget szeggel átiratával, ő is a Széchenyi diákja.

A verselők közül végül csak az első helyezett, Mezei Sándor olvasta fel figyelemfelkeltő versét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában