Frissen Fejérből

2021.09.17. 17:30

Táncra hívják a sukoróiakat

Táncházat indít a Sukorói Hagyományőrző Egyesület. „A néptánc aktív kikapcsolódásként hozza egymáshoz közel a különböző érdeklődési körrel és meggyőződéssel bírókat” – vélekedik az elnök.

S. Töttő Rita

Az egyesület tagjai népviseleti ruhában pózolnak a fényképezőgép előtt – nagyon fontos számukra a hagyományőrzés

Fotó: egyesület

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület fő célkitűzései között szerepel nemzeti történelmünk és hagyományaink ápolása, kulturális örökségeink feltárása, megóvása és a közösséggel történő megismertetése – szögezi le Varga Edit, az egyesület elnöke annak kapcsán, hogy a közeljövőben egy, a település életében is fontos hagyományt elevenítenek fel: táncházmozgalmat indítanak.

– Erkölcsi kötelességünknek tekintjük a népszokások, a hagyományok megismertetését a jelen és a következő felnövekvő generációval – teszi hozzá Edit, ahogy azt is: a néptánc aktív kikapcsolódásként hozza egymáshoz közel a különböző érdeklődési körrel és meggyőződéssel bírókat, miközben egy darabkát örökít át őseinkből a jövőbe. Éppen ezért indul élő zenés tánctanítás, gyermekfoglalkozásokkal, a táncház keretén belül Sukorón. – A táncházmódszer magában foglalja a Kárpát-medencei magyarság és a hazai kisebbségek népzenei, néptánc- és tárgyalkotó kultúráját. A hagyományőrzés egyik legkiemelkedőbb, nemzetközileg is elismert modellje a táncházmódszer. A négyalkalmas táncház során bevezetnénk az érdeklődőket a moldvai, a csángó és a mezőföldi tánclépések világába élő zenei kísérettel, mely a hangulat alapfokát adja. Látókörünkben több élő zenét játszó együttes található, amelyekkel folyamatos együttműködést tudnánk kialakítani, amivel a Velencei-tó környéki kulturális élet színvonalát emelni tudnánk. A foglalkozások tematikájának megfelelő népzenét magasan művelő, ismerő együttesek szolgáltatják a talpalávalót.

Az egyesület tagjai népviseleti ruhában pózolnak a fényképezőgép előtt – nagyon fontos számukra a hagyományőrzés
Fotó: egyesület

Az egyesület elnöke hozzátette: a táncházakban nagy hangsúlyt fektetnének a tánctanításra, a tánclépések professzionális elsajátítására.

– Az egyesületünk családcentrikus közösség, így figyelemmel lennénk találkozóink során a gyermekekre, majd ezt követően a felnőttekre is. Egyedi és büszkeség számunkra, hogy egyesületünk tagjai között a kismamától a nagypapáig mindenki megtalálható, mindent együtt csinálunk, nem tagozódunk korosztályokra, együtt éljük meg a pillanatokat. Ezt közvetítjük rendezvényeink alkalmával is, melyekre a teljesen kezdőket és az újrakezdőket is várjuk. Olyan alaptánctudást kínálunk táncházfoglalkozásaink során, mellyel a táncolni vágyók bátran részt vehetnek későbbi táncházi találkozók alkalmával.

Az első és ingyenes sukorói táncházra szeptember 18-án 17 órakor kerül sor a piac- és rendezvénytéren, mely alkalommal a Berka együttes húzza a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában