Da pacem Domine – Adj békét, Uram!

2018.09.17. 19:42

A fehérvári Hermann kamarazenekar második alkalommal koncertezett Fülén

A Nyitott templomok napján a Hermann László Kamarazenekar adott hangversenyt szombaton este a fülei Keresztelő Szent János plébániatemplomban.

V. Varga József

Esti kamarazene a fülei plébániatemplomban

A fülei templom már évek óta résztvevője az Ars Sacra fesztivál Nyitott templomok napja programjának, amint Barta Tibor plébános köszöntőjében elmondta: a székesfehérvári Hermann kamarazenekar immár második alkalommal koncertezik náluk.

A székesfehérvári Hermann László Kamarazenekart Major István vezényelte
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kamarazenekar a Da pacem Domine – Adj békét, uram! címet adta hangversenyének. Előadásukban egyházi és világi muzsika csendült fel, Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr Divertimento, Laudamus te – a c-moll miséből és Á-dúr hegedűverseny I., Liszt Ferenc: Angelus – ima az őrzőangyalokhoz, Arvo Pärt: Vater unser és Da pacem Domine, Giuseppe Verdi: Ave Maria, valamint Ennio Morricone: Gabriel oboája című műve. Vezényelt Major István karnagy, az együttes művészeti vezetője, közreműködött Kersák Edina szoprán, Fehér Csaba hegedű és Bernáth Balázs oboa. A Hermann kamarazenekar Arvo Pärt észt zeneszerző – az egyházi zenélés legkiemelkedőbb ma élő képviselőjének – két művét is bemutatta. Hangversenyük címét is a zeneszerző először kórusra írt, majd zenekarra átírt darabja nyomán kölcsönözték: Da pacem Domine. Major István külön is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a komponista zenéje alapjaiban a gregorián énekek által inspirált.

 

Az értő közönség több alkalommal, vastapssal jutalmazta a zenekar játékát. A kamarazenekar nagy sikerrel lépett már fel Európa számos országában, repertoárjukon oratóriumok, versenyművek, romantikus kamarazenekari darabok mellett napjaink zenéje is szerepel, olykor a szerzők ajánlásával. Máig emlékezetes külföldi fellépésük Rómához kötődik, amikor is 2013-ban a Santa Maria del Popolo templomban és a Római Magyar Akadémián koncerteztek az olasz-magyar kulturális évad keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában