Így ünnepel

2023.12.26. 16:00

Babos Rita csodás "madaras" mézesei (galéria)

Babos Rita egykori élsportoló, az ARAK edzője, amatőr természetfotós, a Sóstó vadvédelmi központ önkéntese és nem utolsó sorban a Magyar Madártani Egyesület tagja kérésünkre megosztotta velünk és ezáltal olvasóinkkal, hogy készült idén az ünnepekre.

Horváth-Buthy Lilla

"Bejglimanufaktúra" otthon: Rita szívből veszi ki részét a készülődésből

Fotó: Babos Rita

Babos Ritáról már több ízben is írtunk a feol.hu-n és a Fejér Megyei Hírlap nyomtatott hasábjain is. A fent felsorolt "titulusok" közül mostanában egyre inkább az állatvédő, a természettel kapcsolatos önkéntes és hobbi tevékenységei miatt került a látókörünkbe. Fantasztikus amatőr természetfotói rendszeres szereplői a National Geographic nap képe rovatának, de több naptáron, na és persze a közösségi oldalon is találkozhatunk nagy közönségsikert arató fotóival. Egyik legkedvesebb fotótémáját a madarak adják, róluk fejben listát is vezet, s erről egyre több "tételt" tud már kipipálni. A lenti cikkre kattintva találják vele készült interjúnkat, melyben azt mondta, a Magyarországon megfigyelt fajok esetében 176-nál jár. 

Ezúttal az ünnepvárásról kérdeztük az egykori élsportolót, s mint kiderült, az advent sem nélkülözi a kismadarakat, melyek ott "csiripelnek" a kézműves remeknek is beillő mézeskalácsain.  - A karácsony a kedvenc ünnepem, de leginkább a készülődés - válaszol a kérdésre, milyen szerepet tölt be az életében a karácsony. 

A Sóstó vadvédelmi központ önkéntese is Rita
Fotó: Ambrus László

- Sajnos az utóbbi időben jóval kevesebb időt tudtam rászánni, de vannak dolgok, amikhez ragaszkodom. Az adventi időszakban feldíszítem a lakást, de csak visszafogottan. Az adventi koszorút többnyire én készítem, és pár fényfűzér is felkerül az ablakokba. Szeretek illóolajokat párologtatni, gyertyát gyújtani a hangulata miatt. Ami egyik évben sem maradhat el, az a mézeskalács-és bejglisütés. A mézeseket esténként aprólékosan díszítgetem, vannak akik szerint már-már művészi fokon. Bejglit ipari mennyiségben szoktam sütni, a hagyományos diósat és mákosat - mesélte érdeklődésünkre. 

Nézzék meg Babos Rita ehető műremekeit! A képre kattintva lapozható galéria nyílik:

Hozzátette: - Amit szintén nagyon szeretek, az az ajándékok csomagolása. Igyekszem mindig az ajándékozotthoz illő, személyre szabott meglepetést választani és azt a lehető legszebben becsomagolni. Tipikusan vendéglátó alkat vagyok, imádok sütni-főzni. Nincs tradicionális étel, amihez ragaszkodom, szeretek újítani, és a család kedvére tenni. Nincs állandó programunk sem, avagy ételünk. A szentestét többnyire szüleimmel töltjük, utána családot látogatunk. Igyekszünk egy napot kettesben tölteni párommal, amikor bekuckózunk, és "nem csinálunk semmit", kicsit elcsendesedünk. Persze ránk is igaz a mondás, "Nincs karácsony Kevin nélkül!..." - zárta humorosan a természetfotós. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában