Sűrű nap volt

2023.10.13. 20:14

A fehérvári belvárosban sétált a köztársasági elnök (galéria)

Sűrű nap után Székesfehérváron, a történelmi belvárosban sétálva fejezte be hivatalos Fejér megyei látogatását Novák Katalin köztársasági elnök október 13-án.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Fejér vármegyei körútja során számos, a térség, a történelem, a sport, a gazdaság és a kultúra szempontjából fontos helyszínre látogatott el Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke október 12-én és 13-án. Ez idő alatt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély volt a Sándor-palota kihelyezett központja, ahonnan többek között Mórra és Sukoróra is ellátogatott. Ahogy pénteken, úgy előtte csütörtökön is Fejér megyeszékhelyén, Székesfehérváron fejezte be napi hivatalos programsorozatát, ám este még a „Nők a diplomáciában” címmel konferenciára hívta nőtársait a Károlyi-kastélyba, ahol, közösségi oldalas bejegyzése szerint Bogyay Katalin nagykövettel, az ENSZ Társaság elnökével beszélgetett az eszköztárról, melyet a nők a diplomácia világában képviselnek. Mint fogalmazott a köztársasági elnök, „Egyetértettünk, hogy mi, nők úgy vagyunk kódolva, hogy a konfliktusokat elsimítsuk – ezt tesszük anyaként a családban és a tárgyalóasztalnál is.”

A köztársasági elnök pénteken reggel ismét a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban kezdte a délelőttöt: tábornoki kinevezéseket adott át, majd pedig a Dunaferr, mint a dunaújvárosi térség kulcsfontosságú és az ország legnagyobb kohászati-gépészeti központja látta vendégül. A Vasmű kapcsán Novák Katalin közösségi oldalán így fogalmazott: „Örülök, hogy nehéz évek után most a jövő is kiszámíthatóbbnak tűnik.”. A cecei Csók István Galéria megtekintése után pedig egyenesen Székesfehérvárra vezetett az útja, ahol a Romkert - Nemzeti Emlékhely osszáriumánál Cser-Palkovics András polgármesterrel, Róth Péter alpolgármesterrel és Pokrovenszki Krisztiánnal, a Szent István Király Múzeum igazgatójával virágot helyezett el.

A város lakói pedig már nagyon várták, a történelmi belvárosban sorra köszöntötték őt a helyiek. Olyannyira, hogy a Szent István Király Múzeum felújított Rendház épületéig is hosszúnak tűnhetett számára az út. Egy kis Fő utcai desszert, számos beszélgetés, ismerkedés a helyiekkel még belefért a sűrű programba, mielőtt megtekintette az országosan is nagyszabásúnak számító Munkácsy Mihály kiállítást, valamint a Hadi múltunk kincsestára című tárlatot a múzeumban. Útja végén Cser-Palkovics András polgármester foglalta össze a köztársasági elnök Fejér vármegyei útjával kapcsolatos üzenetét:

- Örülök, hogy most a mi vármegyénkben töltött két napot, melynek során sok szép dolgot láthatott. Sokféle programon részt vett, nagyon sokféle közösséggel találkozott, sokféle emberrel volt alkalma beszélgetni. Annak pedig különösen örülök, hogy ezekből a programokból több Székesfehérváron volt – fogalmazott a város vezetője, kiemelve, hogy remek kezdeményezésnek tartja elnök asszony országjáró kezdeményezését. – Bízom benne, hogy jól érezte magát, mi egészen biztos, hogy az ő társaságában igen. Reméljük, a jövőben többször újra vendégül láthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában