Látogatás

2023.10.12. 16:41

Sukorón koszorúzott a köztársasági elnök (galéria)

Legújabb Nobel-díjasunk, Krausz Ferenc születési helye, Mór meglátogatását követően Sukoróra vezetett Novák Katalin útja csütörtökön. A pákozdi csatát megelőző ikonikus haditanács helyszínen, a sukorói református templomban fogadták őt a helyiek.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön reggel Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban kezdődött Magyarország köztársasági elnökének napja. Ezt követően Novák Katalin meglátogatta az elmúlt hetekben az ország és a világ fókuszába kerülő Mór városát, ahol legújabb Nobel-díjasunk, Krausz Ferenc született. Majd Sukoró következett. A sukorói templom ugyanis fontos történelmi helyszín: 175 éve Batthyány Lajossal, mint az ország ügyvezető elnökével és Móga János altábornaggyal itt ülésezett az a haditanács, melynek bátor döntése után vették fel a harcot a magyarok a pákozdi csatában Jellasics ellen. A templom előtti Batthyány-Móga szobor megkoszorúzásával emlékezett a magyarok hőstettére, gyakorlatilag a mai magyar katonaság születésének eseményére Novák Katalin köztársasági elnök asszony csütörtökön. 

A kép bal alsó ikonjára kattintva további képek tekinthetőek meg!

A szobornál sokan várták: helyiek, gyerekek, hagyományőrzők, Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke és családja, Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester, Kardos Ábel lelkész, Kardosné Kiri Hajnalka és Kiss Kálmán József kurátor. A köztársasági elnök asszony mindenkit egyesével üdvözölt és Novák Kataként mutatkozott be a sukoróiaknak. A személyes és közvetlen hangvétel a templomban is folytatódott, ahol a történelmi helyszín megtekintése közben daloltak is egyet a jelenlévők: Novák Katalinnal együtt elénekelték az Áldjad én lelkem a dicsőség erős királyát kezdetű éneket.

Kardos Ábel a feol.hu-nak elmondta: Novák Katalin látogatása során megtekintette a templomban többek között a település 400. Jubileuma alkalmából kiállított úrasztali edényeket, az 1726-os ónkannát, valamint két másik edényt 1774-ből. A templom egyéb kiállított tárgyait - a falon az 1848-as haditanács bizonyított résztvevőinek névsorát és a legfontosabb sukorói évszámok tábláját - szintén megtekintette az elnök asszony. A lelkész Novák Katalinnak is elmondta: - Sokan úgy tekintenek a sukorói templomra, mint egy múzeumra, hiszen szépen rendben tartjuk. Ám ez nem múzeum, hanem élő gyülekezet, programokkal - fogalmazott a lelkész, aki meg is hívta a köztársasági elnököt egy programjukra, valamint átadott neki egy, a jubileumi évre készített sukorói emlékérmet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában