Frissen Fejérből

2023.01.23. 14:00

Csákberényben forgatják Steven Spielberg új sci-fi sorozatát (videóval)

Ismét lakókocsik, reflektorok és egyéb filmes kellékek lepték el a Csákberény melletti „kopasz dombok” területét, ahol információnk szerint Steven Spielberg forgatja Halo című sci-fi sorozatát.

Házi Péter

Számos daru, rakodógép, lakókocsi és filmes technika érkezett Csákberény mellé

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Aki Zámoly felől autózik Csákberény felé, a település előtti kanyarban kamionokra, rakodógépekre, valamint a filmezéshez használt bluebox vásznakra, technikákra, reflektorokra lehet figyelmes. A helyieknek mindez nem okoz már akkora meglepetést, ugyanis ez a terület az elmúlt évtizedben igen kedvelt forgatási helyszínné vált. 

A területen, úgy tudjuk, a 26. században játszódó, Halo című disztópia forgatásának előkészítése zajlik, bár olyan információnk is van, hogy vasárnap éjszaka feltehetően már a forgatás is megkezdődött, ugyanis a reflektorok fénye egészen a faluig is elvilágított. Az ezt megelőző mintegy 10 napban egyébként folyamatosan érkeztek ide a kellékek.

A területet is próbálják „filmkompatibilissá” átalakítani, például az egyik régi pajtaépületet lemezekkel vonták be, majd lefestették kopottasra. A forgatás helyszínétől nem messze kapott helyet a stáb parkolója, ahová Budapestről indult taxikat is láttunk megérkezni, de arról nincs információnk, érkeztek-e Csákberénybe ismert külföldi színészek. 

A természetvédelmi területen ez már nem az első forgatás lesz
Fotós: Házi Péter

A Halo című sci-fi sorozat alapja egyébként egy 2001-ben indult videójáték széria. Ezeknek a játékoknak a története egy háború köré épül, ami az emberiség és egy teokratikus felépítésű társadalomban élő idegen szövetség, a Covenant között zajlik. A Covenant egy már kihalt ősi civilizációt, a Forerunnereket tiszteli istenükként, akiknek kipusztulását a Flood nevű élősködő fajjal vívott harc okozta. 

Csákberény, pontosabban a mellette lévő, természetvédelmi oltalom alatt álló terület igen népszerű a filmesek körében.  2011-ben például ugyancsak e kies táj „alakult át” a ködös Albionná, azaz Britanniává. Az Isten óvja Britanniát! című családi vígjátékban Gérard Depardieu negyedik alkalommal öltötte magára a testes gall Obélix szerepét.

Ottjártunkkor még pihentek a gépek
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

2015-ben pedig tetőtől talpig bőrbe öltözött, íjakkal felszerelt lovas mongol harcosok lepték el a falu környékét. Túszokat szerencsére nem ejtettek, csak egy milliárdos filmsorozatot forgattak Marco Poloról. A Trónok harcához hasonlóan horribilis költségvetésből készült látványos sorozat (amelynek első évadját Malajziában, részben pedig Olaszországban és Kazahsztánban forgatták) a nagy olasz utazó, Marco Polo történetét meséli el. Azt az időszakot, amikor az 1270-es években Kubilaj nagykán udvarába kerül a fiatal olasz, először fogolyként, később egyre szabadabb szolgaként.

De forgattak itt már elefántokkal készülő reklámfilmet is, illetve több magyar zenész, együttes videoklipjét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában