Hírek

2015.07.06. 17:48

Marco Polo a Vértesben

Csákberény - Tetőtől talpig bőrbe öltözött, íjakkal felszerelt lovas mongol harcosok lepték el a falu környékét. Túszokat szerencsére nem ejtettek, csak egy milliárdos filmsorozatot forgatnak Marco Poloról.

Házi Péter

A csákberényi kopasz dombok már számos filmnek adtak kiváló hátteret, néhány éve például az Asterix egyik epizódját forgatták itt. Tegnap Budapestről importált mongolok, azaz Magyarországon élő kínai és koreai statiszták lepték el a valóban a mongol sztyeppékre hasonlító dombokat. Itt forgatják ugyanis a következő egy hétben a Marco Polo című amerikai sorozat második évadját, amelyhez lovas jeleneteket, kisebb csatákat örökítenek most meg a csákberényi dombokon.

Kamerakocsik és -állványok, világosító berendezések és mindenféle filmes kellékekkel megrakott teherautók lepték el a Csákberény környéki kopasz dombokat - sorozatot forgatnak...

A fekete terepjáró tetején az óriás kamerával úgy húz el mellettünk, hogy a portól sokáig nem látunk semmit. Aztán persze kitisztul a kép: kamionok, uazok, emelők és hűtőautók tucatjai sorakoznak a hőségben a Csákberény előtti utolsó nagy kanyarban. No meg több nagy fehér sátor, ahová az irdatlan meleg elől menekültek be a forgatás szünetében a szereplők. A segítők zsákszámra hozzák a jeget és egyéb hűsítőket, a kameraállványokkal, filmes kellékkel megrakott teherautók árnyékában pedig a reggeli műszak pihen.

A szakértők szerint a Trónok harcához hasonlóan horribilis költségvetésből készülő látványos sorozat (amelynek első évadját Malajziában, részben pedig Olaszországban és Kazahsztánban forgatták) a nagy olasz utazó, Marco Polo történetét meséli el. azt az időszakot, amikor az 1270-es években Kubilaj nagykán udvarába kerül a fiatal olasz, először fogolyként, később egyre szabadabb szolgaként. Ármány, csata, világuralomra törés, minden van ebben a sorozatban.

Hétfőn a Csákberény környéki, valóban kopár dombok változtak mongóliai pusztává, ahol lovas jeleneteket és támadásokat filmezett a rendező, úgy tudjuk, a helyszínen van a Marco Polot játszót főszereplő, az alig 25 éves Lorenzo Richelmy és a Kubilaj kánt alakító Benedict Wong is. Nos, velük nem sikerült találkoznunk mert a forgatás belső helyszínét biztonsági őrök őrzik, ám a Budapestről érkező, jórészt kínai származású statisztákat sok-sok kisbusz hozta folyamatosan. Nem volt egyszerű dolguk tegnap a színészeknek és kaszkadőröknek a rekkenő hőségben, ugyanis fejtől bokáig vastag bőrruhákba öltözve forgatták a jeleneteket. Úgy tudjuk, egy héten át forgatnak most Csákberényben, lesz, hogy éjszaka is. Szerencsére íjból, nyílból van vagy két konténernyi, legalábbis amit mi láthattunk így messziről.

Nem ez persze a legnagyobb tétele az állítólag 90 millió dollárból készülő évadnak, sokkal inkább a díszes mongóliai palota, a rendkívül sok szereplő és statiszta. Előbbit azonban sajnos nem építették fel Csákberényben. Ki tudja, talán jövőre, a harmadik évadnál?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!