Megindul-e a felszámolási eljárás?

2022.12.14. 09:52

Dunaferr: állítólag úton van a szén, ami megmentheti a vasművet a bezárástól (frissítve)

Amint arról kedd este beszámoltunk, a szénhiány miatt úgy döntött Evgeny Tankhilevich ügyvezető igazgató, hogy ma leállítják a Dunaferr kokszolóját. Laptársunk információja szerint azonban már úton van az a szénszállítmány, ami segíthet.

Házi Péter

Fotó: DH

A kokszoló leállítását a kedd esti közlemény szerint ma reggel kezdik el: Az ügyvezető igazgató aláírásával ellátott dokumentum szerint a szénhiány miatt a technológiai folyamatok fenntarthatatlanok, a további termeléshez szükséges feltételek nem biztosítottak. Ugyanakkor a duol.hu nem hivatalos információja szerint már úton van a kokszoló felé egy jelentős mennyiségű szénszállítmány, ami megelőzheti, vagy késleltetheti annak elrendelt leállítását.

Ezen túl arról is ír a duol, hogy „A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.” Mindez keményen érintheti a Dunaferr-t is, hiszen a sorok rá is vonatkozhatnak.

A három napon belüli felszámolási eljárás kezdeményezése biztosíthatja egy nehéz időszak lezárást, és a cégcsoport további működését: A megjelent kormányrendelet jogtiszta helyzet lehetőségét teremti meg egy adott cégnél, ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy az adott vállalkozásban befektetők is megjelenjenek.

Mint ismeretes, az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. A közelmúltban nem tudta kifizetni a villamosenergia számláit sem, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (ISD POWER) székhelye és telephelyei zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta.

Frissítés:

A duol.hu információja szerint december 14-én reggel a beérkezett szénszállítmánynak köszönhetően működött a Kokszoló. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában