Frissen Fejérből

2021.12.06. 07:10

Továbbra sincs érdemi döntés Zrínyi szobrával kapcsolatban

Hiába írta be nevét a magyar történelembe Zrínyi Miklós költő és hadvezér, szobra jelképesen és névtelenül „A magyar vitéz” felirattal van ellátva városunkban. A szoborral kapcsolatban április óta műtárgyfelügyeleti eljárást folytatnak Budapesten.

Tóth Sándor

Az ominózus A magyar vitéz nevű szobor

Forrás: FMH-Archív (NN)

Lapunkban legutóbb május elején adtunk hírt róla, illetékességből a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztálya vizsgálja Négyesi Lajos hadtörténész, Zrínyi-kutató beadványát, amelyben kérte, az általa feltárt egyértelmű bizonyítékok alapján a költő és hadvezér neve szerepeljen Ohmann Béla fehérvári műalkotásán. Megkeresésünkre az üggyel foglalkozó műtárgyfelügyeleti referens arról tájékoztatott, a szoborral kapcsolatos védettségi eljárás határideje 100 nap, de ez a pandémia miatt változhat. Tekintettel arra, hogy a védettségi eljárás áprilisi kezdete óta több mint hét hónap telt el, levélben újabb tájékoztatást kértünk november 15-én, amire választ lapzártánkig nem kaptunk. 

Az elhúzódó műtárgyfelügyeleti eljárás miatt a vizsgálatot kezdeményező hadtörténész, Négyesi Lajos november 9-én szintén tájékoztatást kért. Levelében szóvá tette, hogy az eljárás határidejének a duplája, 200 nap telt el, ezért érdemi választ szeretne kapni, milyen lépések történtek az ügyben. 

A Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Fő­osz­tálya november 29-én válaszolt Négyesi Lajos megkeresésére. Szabó-Magyari Hen­rietta műtárgyfelügyeleti referens közölte, a Zrínyi-szoborral kapcsolatban Buzinkay Péter főosztályvezető megbízásából arról tájékoztatja, a szobor védetté nyilvánítása iránti eljárás folyamatban van. A folyamatban lévő eljárás iratait a vonatkozó törvény alapján az eljárásban ügyfélnek minősülő személy ismerheti meg. Mivel Négyesi a szobor védetté nyilvánításának javaslója, így a vonatkozó törvény szerint közérdekű bejelentőnek minősül, így az eljárás befejezéséig vele további információt nem közölhetnek az üggyel kapcsolatban. A hadtudós, Zrínyi-kutató a választ nem kommentálta, csupán enyhe megdöbbenéssel fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában