Frissen Fejérből

2021.05.05. 22:05

Védési eljárás alatt a Zrínyi-szobor

Az utóbbi hónapokban a város egyik legismertebb szobra lett a költő és hadvezér Zrínyi Miklóst ábrázoló műalkotás. Az Országalma alkotójának, Ohmann Bélának ez a szobra a vele kapcsolatos kutatás, és eredeti nevének a visszaállítási javaslata révén került az érdeklődés előterébe.

Tóth Sándor

Száz nap a szobor vizsgálatának határideje

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékműről, amely jelenleg A magyar vitéz feliratot viseli, Négyesi Lajos hadtörténész bebizonyította, hogy történelmünk jeles alakját, a Szigeti veszedelem íróját ábrázolja. A Zrínyi-kutató kezdeményezte a helyi önkormányzatnál a szobor eredeti nevének a visszaállítását, viszont javaslata nem talált támogatásra. Ezért előbb a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, majd a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztályához fordult kérelmének elbírálása érdekében.

Az utóbb említett, műtárgyakkal kapcsolatos hatósági és hivatali feladatokat ellátó országos illetékességű szervezet foglalkozik jelenleg a fehérvári szobor ügyével. Magyari Henrietta műtárgy-felügyeleti referens megkeresésünkre a következőkről tájékoztatta lapunkat:

– A szoborral kapcsolatban védettségi eljárást folytatunk, amire múzeumi szakértőt kértünk fel. Ennek a vizsgálatnak a határideje 100 nap, de a pandémia miatt változhat. Az eljárás befejezése után értesítjük róla a tulajdonost, jelen esetben a székesfehérvári önkormányzatot – mondta el a legfrissebb tudnivalókat.

Száz nap a szobor vizsgálatának határideje
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azt is megtudtuk, a szobor műtárgy-nyilvántartási megnevezése: Zrínyi. Mint köztéri (kültéri) műalkotás máris védettséget élvez. Ugyanis a védési eljárás megindítása egyúttal maga után vonja automatikusan a műtárgy ideiglenes védettségének a kezdetét, amelynek ugyanazok a jogkövetkezményei, mint a tényleges védetté nyilvánításnak.

Magyari Henriettát megkérdeztük az országosan is példátlan szoborüggyel – a Vitézi rend A magyar vitéz felirattal és saját címerével látta el 2013-ban – kapcsolatos további intézkedésről, kötelezettségről is, de a védési eljárás befejezéséig erről korai lett volna nyilatkoznia. Hasonló esetről sem Fehérváron, sem az országban nincs tudomásunk.

Talán a szoborsors furcsa játéka és párhuzama, hogy egy másik Zrínyi Miklós ábrázolást, Horvay János szobrászművész 1943-ban elkészült alkotását évtizedeken keresztül Tinódi Lantos Sebestyénnek vélték, így az ülő alakos szoborra réztáblán az ő nevét vésték.

Amikor a szobor 2008-ban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarára került, az akkori igazgató, Lugossy József ezredes a Magyar Katonaújság egy régi lapszámában fedezte fel, hogy a szobor Zrínyi Miklóst ábrázolja. Ebben az esetben a téves elnevezés eltávolítása és a szobor nevének visszaállítása nem okozott semmilyen gondot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában