Frissen Fejérből

2021.09.13. 08:00

Történelemrajongók gyűltek össze a Fejér Megyei Levéltár terepasztalánál

A kőbaltától az atombombáig mindenféle emberi korszak hadviselésére létezik szabály, készülnek hozzá figurák.

Majer Tamás

A játékosok irányíthattak római légiókat, vikingeket, vagy akár újrajátszhatták az 1848-as pákozdi csatát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Történelemrajongók fogtak kezükbe apró játékfegyvereket szombaton a tizenegyedik Historikum – Történelmi Hadijáték Napon a Fejér Megyei Levéltárban. A terepasztalokon – hiszen ezek fölött játszottak – több, egymástól eltérő méretarányt fedezhettünk fel.

– Minél magasabb rangú katonatiszt szerepét játsszuk el a csatában, annál kisebb figurákkal érdemes dolgozni – mondta Balogh János szervező, mosonmagyaróvári játékos. – Ha én például egy hadnagy vagyok 30-40 emberrel, akkor 1 az 56-os méretarányban, úgy 3 centiméteres figurákkal játszom. Ha azonban egy zászlóalj- vagy egy ezredparancsnok vagyok, akkor inkább 15-20 milliméter magas figurákkal – mondta; világos, rá kell férni az asztalra.

 

A Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény vezetője, Rangel István is a szervezők között volt. Tudni érdemes, hogy 2018 óta játszanak együtt, egymás ellen a Historikum játékosai. Csatlakozni hozzájuk mindig szabad. Mosonmagyaróváron, Győrött, Budapesten szoktak összejönni még Fehérvár mellett. Rangel elmondta, íratlan alapszabályuk szerint festetlen figurák az asztalokra nem kerülhetnek!

A játékosok irányíthattak római légiókat, vikingeket, vagy akár újrajátszhatták az 1848-as pákozdi csatát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Arra is rámutatott, hogy a történelem során, például a 19. században a poroszok igen jók voltak a csaták előzetes lemodellezésében. Hasonló terep­asztalok mellett játszották le, mi lesz majd a véres valóságban. Így tisztjeik hatékonyabban, az ok-okozati összefüggéseket értőbben tudták vezetni embereiket a harcmezőn.

E történelmi hadijátéknapon a játékosok irányíthattak többek között római légiókat, vikingeket, vagy akár újrajátszhatták a pákozdi csatát. S bizony előfordult, hogy a játékban új irányt vett a történelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában