Életmód

2015.05.19. 19:07

A palántázás lélektanából - Közösségi kiskert Székesfehérváron

Székesfehérvár - Igazi sikertörténetnek mondható a két városi közösségi kiskert. Mára valamennyi bérelhető kiskert elkelt, már szépen növekednek az ültetett növények.

Kocsis Noémi

Bútor Irén és családja már a szárazréti közösségi kiskert első üteménél jelentkeztek egy parcelláért azóta már egy másik, szintesen eltolt parcellácskát is művel a család. Irén és férje, valamint nagyfiuk szinte minden nap kijárnak locsolni és gyönyörködni a szépen növekvő zöldségekben. A ma már nyugdíjas, de igazán aktív asszonynak igazi kikapcsolódást jelent a néhány négyzetméternyi kis bérelt birtok, pedig a közelben laknak, családi házban, csakhogy a telkükön mindössze gyümölcsfáknak van hely, konyhakertnek már nem.

- Nagyon jó a társaság is, sokan kijönnek esténként, beszélgetünk, a kialakított kis pergola alatt lehet közösen enni, a szalonnasütő helyen főzni akár, és az is szimpatikus, hogy egymást segítik az emberek itt.

Bútor Irén (jobb szélen) családjával és barátaikkal szinte minden nap kijárnak locsolni. Ha valamelyik kerten látszik, hogy gazdái rég tudtak foglalkozni vele, azt is gondozzák egy kicsit. Fotó: Koppan Viktor

A kapcsolat - és a közösségépítő szerepért, de más célokért, többek között a kertkultúra városi újrateremtésért, az egzisztenciális, vagy kulturális különbségek mérsékléséért is kezdtek a kertek kialakításába a helyben lakók a képviselővel és a kertbarát egyesülettel a Palotavárosban és a Szárazréten. Utóbbi városrész Kertbarik nevű szervezete honlapján még bérelhetőként jelöl meg használatlan kerteket, de a legtöbben már vidáman zöldellnek a haszonnövények, paradicsom, paprika, sárgarépa, saláták, retek, zeller, vagy éppen eper.

A Palotavárosi Közösségi Kert mára valódi kis zöld paradicsommá változott, itt már két éve gazdálkodnak mini méretben a bérlők, a napokban ünneplik a kerttársaság évfordulóját. A bérlők között van nyugdíjas újságíró, önkormányzati képviselő, környezetvédő, nagymama a legtöbben a sűrűn lakott paneles lakóhelyekből jönnek ki ide a parcellájukat művelni. Bár van kerítés, a kívülállóban felmerül, történnek-e lopások,érdemes-e termelni. A két év alatt itt egyszer vitték el az érett paprikát, egyénként mindenki tiszteletben tartja a panellakók veteményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!