Vízbe fúlt tervek, elázott bankók

FMH - A belvíz még szeptember végén is megkeseríti az életünket. Késik a betakarítás az alacsonyabban fekvő területeken, áll a víz a pincékben, dugig a tározók, és ami rosszabb, lesz még utánpótlás.

Kovalcsik Katalin

 

Alig akad település a megyében, ahol a sok eső, az áradó vízfolyások, a belvíz nem okozott hatalmas károkat  létesítményekben, lakóházakban,  táplálékot termő földekben.
- Hozzánk nem folyik be, mert az előző tulajdonos kicsit feltöltötte a területet - mondta egy úr Adonyban. - Nyáron viszont nem kellett locsolni, nőtt a fű anélkül is, pompáznak a feleségem féltett  virágai.
Ronyecz Péter  polgármester nem volt ennyire derűs hangulatban, amikor a belvízhelyzetről kérdeztük.
- Mit tudunk tenni a belvíz ellen? - kérdezett vissza a városvezető, miután summázta,  magasan vannak a vizeik.  - Szivattyúzunk  a csapadékvíz befogadó előtt, megpróbáljuk a Dunába juttatni a vizeket az I. főcsatornából.
A Deák Ferenc utcába is bementünk, ahol hatalmas markoló dolgozott,  lezárva az utat. Semmi köze a belvízhez, néztek fel a vízügyesek a kisebb tóvá szelídült gödörből, ahonnan a sarat pakolták egy teherkocsira. Bekötésnél vágták el a szennyvíz-, majd később az ivóvíz-vezetéket, azzal küszködtek néhány napja. A belvíz viszont  rendesen uralta a házak mögötti  területet, néhol a bejáratot is.
- A vízóra aknája is tele van - lépett ki az egyik kapun egy idősebb férfi -, nem csak nálunk, az egész utcában. 
 
 - A szeptemberi időjárás kifejezetten sok esőt hozott 110-120 milliméter csapadékot mindenhol mérhettünk, de egyes helyeken 150 milliméternél is több a lehullott csapadék - összegezte a legfontosabb tudnivalókat Czetnerné Kócsa Márta, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője, megjegyezve: ezzel az éves csapadék mennyisége  800-1000 milliméter között alakul, de helyenként ezt is jelentős mértékben meghaladja, például Bakonycsernyén már az első kilenc hónapban 1170 millimétert regisztráltak. A hivatali álláspont szerint ezt a nagy mennyiségű csapadékot a már amúgy is telített talajok nem tudták befogadni, újabb elöntések keletkeztek, így a károsan átnedvesedett területek nagysága tovább növekedett. Sajnos a földutak is feláztak és nehezen járhatók, a mélyebben fekvő területek megközelítése egyre bonyolultabb. Mindebből következik, hogy az esős időjárás miatt késnek a betakarítási munkák. Hiába egy-két derült, esőmentes nap, ez még a napraforgó nedvességtartalmát nem csökkentette tárolható értékre, ezért a termést szinte mindenhol szárítani kellett. Tény, hogy a területek fele még aratásra vár. Ugyanilyen gond a kukorica: a betakarítást alig tudták megkezdeni, a növények zöldek, a szemek még jellemzően 30-35 százalék nedvességtartalommal bírnak. Az őszi káposztarepce vetése eddig a tervezett terület háromnegyedén történhetett meg - sajnos az idő itt is egyre inkább sürget. Szintén késik az őszi gabonavetések talajelőkészítése, jelenleg alig 25 százaléknál tartanak a szükséges munkák elvégzésével, közben a betakarítással is kínlódni kell, ez további csúszásokat okozhat.

 


 - A községünk határában és a környéken a belvíz nagysága a mai napig a Velencei-tó vízfelületével hasonlítható össze - fogalmazott Csete Krisztián, Csór polgármestere, közölve: mivel mást nem tehetnek, elfogadják ezt az állapotot. Legnagyobb problémájuk, hogy nem látják maguk előtt, egyszerűen mit is tudnának tenni. A szúnyogoktól már nagyon szenvednek. A földtulajdonosok is vakarják a fejüket. Az elöljáró szerint mindenesetre jó lenne egyszer választ kapni arra, hogy kik a felelősek azért, mert egy tónyi vízzel küzdenek, ami képtelen elfolyni.
-  A Velencei-tóból naponta  egy centinyi  vízmennyiséget engedünk le  - Tóth Sándor, a tavat kezelő cég főmérnöke épp Pápa környékéről válaszolt kérdésünkre. - Errefelé is hatalmas belvizek vannak, pedig dombos a terület. A tónál szeretnénk elérni a maximális üzemi szintet, ami  160 centiméter, de az sem lesz gond, ha lemegyünk 155 centire. A víz a Dinnyés-kajtori csatornába folyik, ahonnan eljut a Sárosd-Seregélyes vízfolyásba. Valóban okozhat ott gondot,  de kénytelenek vagyunk csökkenteni a tó vízszintjét, mert a két tározó, a pátkai és a  zámolyi is tele van.  Sajnos a mélyebb területeken mindent elönt a belvíz, így alig apadt a Nádor-csatorna melletti  rétek vize,  és ami még nagyobb baj, hogy az utóbbi napok esőzése következtében Veszprém felől érkezett utánpótlás. 
A Nádorból a vizet a Sióba, majd onnan a Dunába vezetik, de ahogy Adonynál is láttuk, az árterek sem szárazak, várhatóan lesz még gondunk a  máskor szűkösen érkező, most viszont bőséges csapadékkal.

Káresetek számokban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!