Jaj az illegális autóbontóknak!

Budapest - A Zöldkommandó pénteken megkezdte az illegális autóbontók és roncsautó lerakatok ellenőrzését végző 2009-es akciósorozatát.

Klecska Ernő

A hatóság munkáját bemutató budapesti bontótelepen Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap bemutatta a tárca újonnan kinevezett államtitkárát, a fehérvári Kling Istvánt. A korábban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjeként dolgozó szakember április 24-én vette át megbízólevelét.

Magyarországon évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, melyeknek csak kevesebb mint a fele kerül regisztrált autóbontóba, míg a többi a mintegy 1200- 1300 illegális telepen végzi - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap, a zöldhatóság munkáját bemutató budapesti bontótelepen. A hatóságok egy környezetkárosító módon szétszerelt - veszélyes hulladéknak számító - személyautó miatt akár 320 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövetőket pedig környezetkárosítás esetén akár szabadságvesztéssel is sújthatják - mondta Kling István, a zöldtárca újonnan kinevezett államtitkára. Szabóné Szónok Enikő, a budapesti kommandó vezetője aláhúzta: Magyarországon megvannak a legális autóbontás feltételei. Az országban 175 regisztrált telephely működik, amely köteles ingyenesen átvenni a beszállított gépjárműveket, sőt akár kilogrammonként 8 forintos árat is fizetnek a roncsért. A használaton kívüli gépjárműveket kizárólag a regisztrált bontóktól kapott igazolással lehet kivonni a forgalomból, ami azért fontos, mert így a tulajdonos a büntetés elkerülése mellett mentesül a többi között a súlyadó és a biztosítás fizetése alól.

A Zöldkommandó tegnap reggel már át is vizsgált egy budapesti, illetve egy tatabányai telephelyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!