Bulvár-celeb

2024.05.24. 15:09

Veszélyes betegséget terjesztő szúnyogok terjednek Magyarországon

Egyre korábban, egyre több szúnyog van: a szakértők idén már januárban kaptak bejelentést inváziós szúnyogok feltűnéséről.

Egyre több a veszélyes betegséget hordozó szúnyog és ahogy változik az éghajlat még több lesz

Fotó: AFP

A hazánkban élő félszáz őshonos szúnyogfaj mellett mintegy tíz évvel ezelőtt három inváziós faj is megjelent az országban – olvasható a HUN-REN portálján megjelent cikkben - amit az Origo szemlézett.

A Szúnyogmonitor programban, a lakosság által beküldött fotók és minták segítségével a kutatók nyomon tudják követni, hogy az ország melyik részén alakulnak ki stabil populációk. Ezenkívül több helyről igyekeznek példányokat begyűjteni, és genetikai módszerekkel szűrni a különböző kórokozókra. 

A program másik célja, hogy a kutatók meghatározzák, mik a legfontosabb környezeti igényei a három inváziós szúnyogfajnak; ezek ismeretében azt is meg lehet mondani, hogy az ország mely területein melyik faj megjelenése várható.

Más a terjedése a három inváziós szúnyogfajnak

A nemrég elkészült, egész országot lefedő szúnyogtérkép alapján a tigrisszúnyog leginkább a délnyugati országrészt hódította meg, míg a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog állományai elszórtan helyezkednek el, és nem alkotnak egységes tömböket. 

Utóbbi oka az lehet, hogy ez a két faj csak nemrég jelent meg Magyarországon, jelenleg terjedőben vannak, az éves elterjedési mintázatok még drasztikusabban változnak. Ráadásul az eddigi megfigyelések szerint a két faj verseng is egymással, mert amíg öt évvel ezelőtt a japán bozótszúnyogról érkezett több bejelentés, mostanában a koreai szúnyogból van több.

Nem valószínű, hogy járványt robbantanának ki

Garamszegi László Zsolt szerint az eddigi vizsgálatok még egyetlen invazív szúnyogfajban sem mutatták ki a nyugat-nílusi láz vírusát, ezzel szemben a hazánkban őshonos dalos szúnyog egyedeiben többször azonosították e kórokozót. A biológus úgy véli, valószínűleg az utóbbi faj felelős az emberi megbetegedéssel járó hazai esetekért. Ami biztos, hogy a vírus jelen van Magyarországon.

Az invazív szúnyogfajok számának a növekedése sem feltétlenül növeli a járványveszélyt, mert utóbbit egy komplex, többlépcsős folyamat határozza meg;

példának okáért a nyugat-nílusi láz esetében a kórokozó elsődleges gazdái a madarak. Először a szúnyognak meg kell csípnie egy fertőzött madarat, majd egy embert. Itt tehát egy olyan szúnyogra „van szükség”, amely madarat és embert is támad, s viszonylag gyakran találkozik mindkettővel.

A tigrisszúnyog viszont többnyire emlősöket csíp, így csekély a valószínűsége annak, hogy éppen egy olyan példány csíp meg minket, amely korábban egy vírushordozó madárból táplálkozott.

 

Little,Girl,Has,Skin,Rash,Allergy,And,Itchy,On,Her
Ha csapadékos a nyár, elviselhetetlenül sok a szúnyog
Fotó: Kwangmoozaa / Forrás: Shutterstock

Garamszegi László Zsolt szerint ugyanakkor folyamatosan monitorozni kell az országban megjelenő új szúnyogfajokat, mert olyan kórokozók terjesztésében játszhatnak majd úttörő szerepet, amelyek még nincsenek jelen Magyarországon, s amelyek terjesztésére az őshonos szúnyogfajok nem fogékonyak.

Az enyhe tél miatt több szúnyogra számíthatunk idén?

A biológus szerint a sikeres áttelelés önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy szúnyoginvázió lesz, ezt ugyanúgy szabályozza a tavaszi-nyári időszak hőmérsékleti értékeinek és a csapadék mennyiségének összjátéka is. A szúnyogok „mennyiségét” tehát nehéz előre jelezni.

Erről ismerhetők fel az invazív szúnyogok A tigrisszúnyogot viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj igen kontrasztos színezetű: testét és lábait egyaránt fekete alapon hófehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik. A tigrisszúnyogok csípésének helyén hevesebb immunreakció indul be, a szokásosnál jobban begyullad a bőrfelület. Ez azonban nem jelenti azt, hogy „fertőzött” szúnyogról van szó. A tigrisszúnyogok „konténerköltők”, vagyis a ház körüli edényekben, hulladékban, játékokban felgyűlt esővízben szaporodnak.

A leghatékonyabb védekezés, ha ezeket a potenciális tenyészhelyeket megszüntetjük.

Emellett a kereskedelemben is kaphatók hatékony biológiai alapú irtószerek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!