Székesfehérvár

2014.08.15. 09:17

Kétmilliárdos segítség a börgöndi reptér visszavásárlásához

Székesfehérvár - Kétmilliárd forintot kap Székesfehérvár a börgöndi reptér és ipari park visszavásárlásához.

Házi Péter

A költségvetés helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásáról szóló fejezetéből átcsoportosítással kétmilliárd forintot kap Székesfehérvár önkormányzata, hogy a számára stratégiailag fontos vagyontárgyak a tulajdonába kerülhessenek. Ilyen rébuszosan fogalmaz az augusztus 14-ei magyar közlönyben megjelent kormánydöntés, amely információink szerint nem mást jelent, mint hogy a város önkormányzata kétmilliárdos segítséget kap a börgöndi reptér és ipari perk területének visszavásárlásához.

A feol.hu úgy tudja, a külső szakértők nagyjából négymilliárd forintra értékelték fel a területet, amely reptérlétesítési engedéllyel, egy másik része pedig ipari park címmel is rendelkezik.

Júliusban  a fehérvári testület zárt ülésen foglakozott a börgöndi reptér területének sorsával. Amiként a feol kérdésére akkor Cser-Palkovics András polgármester elmondta, mivel a reptér nem épült meg határidőre, két út között választhat a város. Az egyik a választott bírósági eljárás kötbérigénnyel és kártérítés követelésével, ám ez esetben az ingatlanok tulajdonjogát nem tudja visszaszerezni Székesfehérvár. A másik út pedig a megállapodás és a visszavásárlás, a közgyűlés ez utóbbi megoldás mellett foglalt állást.

Székesfehérvár polgármestere kérdésünkre hangsúlyozta, a becsült összeg nagyjából feléért szeretné megvenni az önkormányzat a területet, ehhez kormányzati segítséget is kérnek. Gyakorlatilag ez ügyben született most meg a döntés. Amint azt a város polgármestere és az ellenzék részéről Márton Roland is hangsúlyozta, így egy olyan háromszáz hektáros, egybefüggő, ipari beruházásra alkalmas területhez jutna Székesfehérvár, amely alkalmas lehet akár egy nagy autóipari cég idetelepedésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!