Székesfehérvár

2013.04.13. 16:00

Magbörze Székesfehérváron

Székesfehérvár - Bár termelői piacot már többet is tartottak a Balatoni út 10. alatt, egy régen bezárt ipari épületben, magbörzét - méghozzá országosat! - most először hirdettek a helyszínre. Szombaton, ott jártunkkor azt tapasztaltuk, kezdeményezésnek nem rossz, de egyelőre helyi szintű.

Kocsis Noémi

Ez papagájvirág, elvetés előtt 2-3 napra érdemes beáztatni, ez meg egy különleges hibiszkusz, de van itt sok-sok féle trópusi növénymagom. Csak egyre kell ügyelnie annak, aki ilyesmivel akar foglalkozni: nem szabad türelmetlennek lenni. Vannak ugyanis olyan növények köztük, amelyek csak a következő évben, vagy utána hoznak virágot - igaz, akkor a csodájukra jár mindenki - figyelmeztet kedvesen Szöllősiné Irénke, aki különleges, trópusi virágokkal teli kertjéből hozott több tucatnyi magot a börzére. Egyelőre gyakorlatilag egyedül van, a börze egyelőre ugyanis a hagyományos termelői piac kínálatát hozta szombaton, a különleges virág- és zöldségmagok csereberélői még nem haraptak rá a fehérvári kezdeményezésre. Az ötletgazdák remélik, lesz ez még máshogy is, főleg hogy magát az egészséges élelmiszereket, kistermelői élelmet kínáló új piac kezd szépen bejáratódni. Szombaton délelőtt meglehetősen sokan nézelődnek és vásárolnak is, egy házaspár például éppen az imént vett almát kóstolgatja, próbálgatja, milyen az íze. Jó. Mások kifejezetten azért jöttek, hogy innen szerezzék be a kiskerti palántákat, ezekből is többen vásároltak.

- Több, mint húsz éve foglalkozunk Fehérváron kertészettel - mutatja a kínálatot a fiatal Serfőző Balázs, akinek ugyan pillanatnyi szusszanása sincs éppen a kérdezősködőktől, ám ő mindenkinek készségesen válaszol. Igen, ez korai érésű paprika, emez meg karósnak való paradicsom, de fontos, hogy gacsozni is kell és minimum húsz literes legyen a konténere. Egy úr inkább kisebb növésű fajtát vesz, panelbalkonra lesz, de a feleségével mindenképpen kipróbálnák a saját termesztést. Balázs szerint bár a helyi vásárló a régi bevált fajtákat keresi, hajlandó néha elcsábulni újdonságokra, így időről-időre ők is kihoznak a piacra a megszokottól kicsit eltérő zöldségfajtákat, vagy virágokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!