Német Nemzetiségi Nap

2024.05.25. 20:00

Móron tartották idén a vármegye németjeinek legnagyobb ünnepét (videó)

Szombaton, tíz év után ismét Mór adott otthont a Fejér vármegyei német nemzetiség legnagyobb ünnepének, a vármegyei Német Nemzetiségi Napnak, amelyen a kulturális bemutatók mellett ösztöndíjak és kitüntetés átadására is sor került.

Borsányi Bea

A délutáni műsor a Móri Ifjúsági Zenekarral indult

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A nemzetiségi nap célja, hogy a megyei német táncegyüttesek, zenekarok és dalkörök megmutassák magukat és sokszínűségüket. Az évről évre megtartott rendezvény másik célja az ifjúság megszólítása, ami Pats Krisztina, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Hivatalának Fejér vármegyei regionális irodavezetője szerint sikeres, hiszen a felnőttek és az óvodai, iskolai csoportok mellett számos ifjúsági együttes – amelyek tagjai már túl vannak a „kötelezőn” - is működik a vármegyében. 

Szombaton délelőtt a kicsiktől az ifjúsági csoportokig bezárólag léptek színpadra a résztvevők, majd a kora délutáni felvonulást és az ünnepélyes megnyitót követően a felnőttek következtek. Idén tizenegy sváb település képviseltette magát, közel ezer ember érkezett a rendezvényre. Az esemény megtartására minden évben pályázhatnak az érintettek, Móron tíz éve volt utoljára német nemzetiségi nap. Ahogy azt Négele Helga, a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesétől megtudtuk, országos viszonylatban nézve, Fejérnek nincs szégyenkezni valója, az itteni 16 német nemzetiségi önkormányzat meglehetősen aktív (összehasonlításként: Baranyában több mint száz működik).

Az idei kitüntetett, M. Szabó Tiborné, Schlégl Anna 
Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepélyes megnyitón többek között Törő Gábor, országgyűlési képviselő, valamint Fenyves Péter, Mór polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Idén is átadták a Fejér vármegyében élő németség kitüntetését, amelyet ezúttal a Szári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, M. Szabó Tiborné, Schlégl Anna kapott. Ugyancsak a Wekerle Sportcsarnokban tartott ünnepségen adták át a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat által több mint két évtizede alapított ösztöndíjat, amit tehetséges, kiválóan tanuló, német nemzetiségű, általános, és középiskolás, illetve a felsőoktatásban tanuló diákoknak ítélnek oda. 

A megnyitót követően a Móri Ifjúsági Fúvószenekar játszott, majd színpadi fellépésekkel folytatódott a nap, ami este bállal zárult. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában