Sport

2016.05.15. 07:37

Mámor 77 év után

Szentpétervár – Hatodik mérkőzésére készült a magyar jégkorong-válogatott az oroszországi világbajnokságon Fehéroroszország ellen, és csodát tett.

Szupkai Gábor

Hetényi Zoltán, Frank Banham és Garát Zsombor voltak a világbajnokság legfontosabb mérkőzésén a kimaradók. Mert ebben a szakaszban már egyértelmű volt, hogy ha itt kikapunk, akkor semmi esélyünk a bentmaradásra, egy rendes játékidőben kivívott győzelem esetén viszont hat fordulót követően nem állunk majd kieső helyen, egyúttal saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat.

A kezdés után a fehéroroszok legyőzése sem tűnt egyszerű feladatnak, nem tudtuk hosszasan tartani a korongot, csak romboltunk. Majd kihasználtunk egy védelmi hibát, a támadóharmadban erőszakosak, és kicsit szerencsések is voltunk, de a befejezés már nem Fortunán múlt, Kóger Dániel passzolt Nagy Gergőhöz, aki szétlőtte a bal felső sarkot. 1-0. Sokat számított, hogy mi szereztük meg a vezetést, a lelkesedéssel eddig sem volt gond, de jól jellemzi a mieink igyekezetét, hogy egy fehérorosz lövésbe Kalvin Sagert és Jesse Dudas egyszerre vetődött bele. Emberhátrányba kerültünk, kezdhettünk izgulni, ám kettő másodperccel a büntetés lejárta előtt mi lőttünk gólt, Vas János lőtte a kapu felé a korongot ami egy védő ütőjéről pattant a hálóba. 2-0. Újabb kiállítást kaptunk, ezt viszont szempillantás alatt kihasználta az ellenfél, négy másodperc alatt sikerült szépíteniük, Rajna Miklósról kijött a korong, amit Geoff Platt kotort a kapuba. 2-1. A játékvezetők ismét egy magyart büntettek, de most nem esett gól egyik oldalon sem, valamint a harmad hátralévő perceit is kivédekeztük, az első győztes harmadunk is megvolt a világbajnokságon.

A pihenő után mindkét csapat kihasználatlanul hagyott egy emberelőnyt, majd legnagyobb szomorúságunkra jött az egyenlítés. Nem tudtunk felszabadítani, bizonytalankodtunk, Artur Gavrus pedig megköszönte a lehetőséget és második gólját is meglőtte a vb-n. 2-2. A harmad közepe felé közeledve újra öt a négy ellen próbálkozhattunk, ám most sem sikerült kihasználnunk, már éppen elkeseredhettünk volna, mikor Szirányi Bence mesteri passzal találta meg Sebők Balázst, aki egy az egyben mehetett a kapura és a fehérorosz kapus Kevin Lalande elleni párharcból a magyar támadó került ki győztesen. 3-2. Majd jött az amiről csak álmodoztunk, ismét kettőre növeltük az előnyt. Úgy játszottunk mint a nagyok, megbüntettük az ellenfelet a hibájáért, Galló Vilmos volt az ítéletvégrehajtó, halálpontos lövése a kapuvasról pattant a hálóba. 4-2. A fehéroroszok megnyomták a vészjelzőt, kapust cseréltek, jött Vitali Koval. Előnyhöz jutottunk, volt baj az orosz fejekben, Oleg Yevenko brutális mozdulattal vágta arcon Bartalis Istvánt amiért 2+2 percet kapott, kettős előnyben támadhattunk a szünetig, eredménytelenül, de ezt a harmadot is 2-1-re nyertük.

A záró játékrész elején sajnos gyengén játszottuk meg az előnyt, de szemmel láthatóan nem voltak erőnléti problémáink, gyakran gyorsabbak voltunk lábbal mint a fehéroroszok. Tartottuk a két gólos előnyt, Rajna Miklós is bravúros védésekkel segítette a csapatot, rajta kívül Bartalis István, Szirányi Bence és Sofron István nyújtott igazán kiemelkedő teljesítményt. A fehéroroszok a végén levitték Kovalt, kaptak egy előnyt, 1:12-vel a vége előtt 6 a 4 ellen támadhattak. Egészen pazarul védekeztünk, lehetőségig sem jutott az ellenfél, majd 4 másodperccel a vége előtt Vas János talált az üres kapuba. 5-2.

Eddig ha azt hallottuk fehérorosz, a koktél jutott eszünkbe, most ettől az 5-2-es győzelemtől részegültünk meg, ez okozott igazi mámort. 1939 (Magyarország–Belgium 8:1) óta először nyert az elit-vb-n Magyarország, és megőrizte esélyét az élvonalbeli tagságra! Hétfőn utolsó mérkőzésünket Németország ellen vívjuk, ha ott nyerünk az bentmaradást ér, ellenkező esetben a Franciaország-Fehéroroszország mérkőzésen múlhat a sorsunk.

MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

V: Kubus (szlovák), Wehrli (svájci), Ritter (amerikai), Suominen (finn)

Magyarország: Rajna – Szirányi (2), Wehrs, Sofron (2), Galló 1, Bartalis – Dudás, Sagert, Benk, Nagy K.,Vas J. 2 – Stipsicz, Vas M., Nagy G. 1, Kóger (1), Sarauer (2) – Mestyán, Kovács Cs., Erdély, Sebők 1, Magosi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz.

Fehéroroszország: Lalande (Koval) – Gotovets, Dyukov, Kostitsyn A., Pavlovich, Kostitsyn S. – Lisovets, Yevenko, Platt 1, Stas, Linglet – Shinkevich, Khenkel, Stepanov (2), Kovyrshin (1), Gavrus 1 – Ustinenko, Drozd, Demkov, Komarov, Kitarov. Szövetségi kapitány: Dave Lewis.

Kiállítás: 10, ill. 12 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!