Hirdetés

2022.01.05. 12:25

Ezzel a 9 lépéssel lehet valóban jó vezető

Igazán jó vezetőnek lenni mindennapos kihívást és erőfeszítést jelent. Gyakran nehéz döntéseket kell meghozni, és végül minden felelősség a vezetőt terheli, ha a csapat nem hozza az elvártakat. Hogyan lehet valaki hatékony vezető? Íme 9 lépés, ami garantáltan fejleszti a vezetői készségeket!

1. Ismerje fel erősségeit és gyengeségeit egyaránt!

Tökéletes vezető nem létezik. Ugyanis mindenkinek vannak erős és gyenge pontjai, ezekkel pedig érdemes tisztában lenni. A hatékony vezetők igyekeznek pontosan megismerni önmagukat, hogy erősségeiket még tovább csiszolva, gyengeségeiket pedig a kívánt szintre feltornázva váljanak még sikeresebbé.

 

Hogyan kezdje?

 

  • Készítsen 2 listát. Az első listára írja fel a szakmai és jellembeli erősségeit. A második listára pedig őszintén írja le a gyengeségeit, amelyekről úgy érzi, hogy hátráltatják a magánéletbeli és a vezetői szerepek betöltésében. Gondolja át alaposan, és fordítson kb. 30 percet a válaszok leírására.

 

2. Legyen figyelmes, jó hallgató!

Utasításokat kiosztani nem túl nehéz feladat, azonban odafigyelni az alkalmazottak visszajelzéseire már annál nehezebb teendő a sűrű munkanapok közepette. Vezetőként olvasnia kell a sorok között, illetve pontosan meg kell értenie a munkatársak irányából érkező kérések és visszajelzések szándékát, hogy konkrét megoldásokkal segíthesse munkájukat.

 

TIPP:vezetőfejlesztés célja, hogy a gyakorlatban is működő, könnyen alkalmazható vezetési módszereket tanuljanak a résztvevők. Ebbe pedig a figyelmes hallgatás is beletartozik.

 

3. Kritizálás helyett motiválja az alkalmazottakat!

Hibázni még a legprofibb szakemberek is szoktak időnként. Ilyenkor pedig kritikus jelentőséggel bír a vezetőség reakciója. Legyen szó kisebb vagy nagyobb hibáról, egy progresszív vezető a túlzott kritika - rosszabb esetben szidás és megalázás - helyett segít megtalálni a probléma forrását, majd az alkalmazottal közösen húzza ki annak gyökerét. Így ahelyett, hogy bárkire is fölösleges nyomást helyezne, megoldást talál a kialakult helyzetre.

 

4. Legyen empatikus!

Habár a szürkeségbe burkolózó, füstös irodákban üzletelő hideg cégvezetők imidzse még mindig aktívan él a köztudatban, azonban a valóságban empátia nélkül minden bizonnyal nehezebb haladni. Az empátia lényege, hogy átérezze az éppen hibát vétő vagy nehézségekkel küzdő alkalmazott problémáját, és a helyzetet megértve segítő kezet nyújtson neki. Így munkatársai bizalommal fordulnak majd Önhöz, hiszen tudják, hogy valódi vezetőként számíthatnak Önre. Ez pedig tovább növeli a munkavégzés minőségét.

 

5. Vállalja a felelősséget a nehéz helyzetekben is!

Tévhit, hogy a vezetőket alig terheli felelősség, hiszen “csak megmondják, hogy ki mit csináljon”. Egy igazi vezető képességei akkor mutatkoznak meg igazán, amikor felelősséget kell vállalni egy rosszul sikerült projekt miatt. Ha a hibát az ő csapata vétette, akkor minden bizonnyal ő is mulasztott. Egy vezető akkor is teljes mellszélességgel áll ki a csapatáért, ha sokkal könnyebb lenne ujjal mutogatva másokat okolni a hibákért.

 

6. Fejlessze folyamatosan készségeit!

Az életre szóló tanulás csak elsőre hangozhat rémisztőnek. Azonban az életben a tudás folyamatos fejlesztése mindig kifizetődő. Egy vezető pedig a magánéletében és a szakmai képességeit tekintve is a fejlődésre törekszik.

 

Mik segíthetnek ebben?

  • Beszélgetések más vezetőkkel
  • Szakmai könyvek
  • Videó kurzusok
  • Podcastok
  • Előadások

 

7. Gondolkodjon csapatjátékosként!

Vezetőként nem sakkbábukat, hanem valódi embereket irányít. Persze a vezetői szerepkör egyik velejárója, hogy a vezetők egy idő után alkalmasak lehetnek kizárólag teljesítményben és számokban gondolkodni, de egy sikeres, hatékony üzleti légkör kialakításához csapatjátékosnak kell lenni. Gondolja végig, hogy milyen céljai lehetnek az alkalmazottainak, majd saját álmai helyett motiválja ezekkel őket!

 

8. Könnyítse meg döntéseit konkrét adatokkal és mérésekkel!

A született vezetők gyakran már a megérzéseik alapján remek döntéseket hoznak, de a hosszú távú siker titka a folyamatos mérés és optimalizálás. Érdemes az online marketing kampányoktól kezdve a céges HR kontrolling teljesítményén át egészen a logisztikai költségekig mindent részletesen mérni, hogy az így kapott adatok alapján mindig könnyebben hozzon döntéseket.

 

9. Mutasson minden nap követendő példát!

Nincs jobb tanácsunk a mindennapos példamutatásnál. A vezetők ugyanis soha nem fitogtatják pozíciójukat, inkább a követendő példa mutatásával állítják maguk mögé az embereket. Így üres szavak helyett valódi tettekkel építik napról napra személyes imidzsüket. A példamutatás pedig ragadós, ezért egészséges versenyszellemet is teremthet a munkatársak között, hiszen biztosan lesznek, akik a vezető tempóját látva még jobban rákapcsolnak, a többiek pedig természetesen nem szeretnének lemaradni a másiktól.

A fenti 9 lépéssel sokat csiszolhat vezetői készségein. Gyakran már egy kis extra odafigyelés a dolgozók visszajelzéseire, vagy a szakmai képességek rendszeres fejlesztése is rengeteget lendíthet vezetői teendőinek ellátásában. Vezetőknek íródott szakmai könyvek és vezetőfejlesztés segítségével pedig lépésről lépésre, konkrét technikákat tanulva válhat egyre sikeresebbé az üzleti életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában