szponzorált tartalom

2019.09.27. 09:17

A kádak ma is népszerűek! Ezeket érdemes tudni róluk!

A kádak továbbra is az életünk és a lakásunk részét képezik. A hosszú fárasztó nap végén a melegvizes nyújtózás feltölt energiával és segít megszabadulni a stressztől. Habfürdővel, fürdősóval, gyertyákkal tehetjük teljesebbé az élményt.

Számos kérdés merül fel azonban, ha kádat szeretnénk választani; milyen anyagból készüljön, milyen formával rendelkezzen, mekkora legyen? Ha az igényeinknek leginkább megfelelő darabot szeretnénk megvásárolni, érdemes körültekintően dönteni.

Mondhatnánk, hogy a kádak sokféle anyagból készülnek, de csupán az akril és az acéllemez tekinthető elterjedtnek. Mindkét típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így érdemes alaposabban is megismerni őket.

Az akril napjainkban rendkívül népszerű választás – nem véletlenül. Igazán szép megjelenést biztosíthat a legigényesebb fürdőszobák számára is, emellett jó hőérzetet biztosít, nagyszerűen tartja a hőt, alacsony súlyának köszönhetően jól mozgatható, és még a tisztítása is egyszerű. Gyakorlatilag bármilyen formai kialakítás elképzelhető az akril segítségével.

Akril és akril kád között azonban jelentős különbségek lehetnek! Kétféle megoldással találkozunk. Az egyik típus esetében a kád teljes egészében akrilból készül, ezt csupán üvegszállal vagy más anyagból készült merevítéssel erősítik meg. A másik típus az úgynevezett ABS-akril kád, amely esetében a kád anyagát egy másik műanyag, az ABS adja, erre kerül rá néhány tizedmilliméter vastagságú akrilréteg. Az ABS kádak sérülékenyebbek; a vékony akrilrétegen könnyebben keletkeznek repedések, a testet adó ABS-anyag pedig könnyebben törhet. A két anyagot nehéz megkülönböztetni, ezért érdemes előnyben részesíteni a megbízható kereskedőket…

A másik típust az acéllemez-kádak jelentik. Ezek esetében zománcozásra van szükség, vagyis maga a zománc határozza meg többek között a kád színét is. A minőségi zománckádak strapabírók és karcállók. Esetükben nem kell sérüléstől tartani; persze nem érdemes beleejteni a kádba nagy és nehéz tárgyakat…

A minőségi zománcozásnak köszönhetően a felület könnyen tisztítható, azt azonban tartsuk szem előtt, hogy az agresszív vegyszerek, savak és lúgok megmarhatják a felületet; ilyen esetben a felület rücskössé és mattá válhat. A professzionális gyártástechnológiával előállított acéllemez-kádak élettartama évtizedekben mérhető. Fontos tudni, hogy esetükben a kádoldal csempézésére lesz szükség.

Miután eldöntöttük, hogy akril vagy acéllemez kádat választunk, érdemes megfontolni a kialakítással és formákkal kapcsolatos szempontokat. Rendszerint három formával találkozunk…

A szögletes, egyenes kádakat tekintjük a hagyományos és klasszikus választásnak. Helytakarékosak és széles méretválasztékkal rendelkeznek. Az úgynevezett aszimmetrikus kádak rendszerint szélesebbek, de mégis helytakarékosak; az előnyük abban mutatkozik meg, hogy a fürdéshez meglepően nagy teret képesek biztosítani.

A sarok fürdőkádak nagyobb fürdőszobákban használhatók, ahol elegendő hely áll rendelkezésre egy ilyen kád elhelyezésére; akár két személy számára is megfelelő fürdési lehetőséget képesek biztosítani. Bármelyik kád mellett döntünk és zuhanyzásra is szeretnénk használni őket, arra mindenképpen figyeljünk, hogy a talapzatuk megfelelően sík legyen!

A számunkra tökéletes kád kiválasztása érdekében további szempontokat is érdemes szem előtt tartani. Gondoljuk meg, szükségünk van-e kialakított ülőkére, ergonómikus kartámaszokra, középen elhelyezett lefolyóra. Némi odafigyeléssel könnyedén megtalálhatjuk a tökéletes kádat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában