Közlemény

2023.06.27. 19:16

Nyitrai Zsolt: köszönet a polgárőrök önkéntes és áldozatos munkájáért

A polgárőrségnek fontos szerepe van a közbiztonság és az országhatár védelmében - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója kedden a polgárőrnap alkalmából, köszöntve a polgárőröket, megköszönve önkéntes és áldozatos munkájukat.

MW

Forrás: MTI

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: Magyarországon több mint 66 ezer polgárőr teljesít szolgálatot. Ők azok, akik önkéntesen, szabadidejük terhére, mások segítése érdekében végzik feladataikat.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szerint 

a polgárőrségnek fontos szerepe van a közbiztonság és az országhatár védelmében, a migráció kezelésében és a lakosság biztonságérzetének növelésében.

 A polgárőrök segítséget nyújtottak a koronavírus-járvány idején járőrözéssel és idősek ellátásának segítésével, de az orosz-ukrán háború menekültjeinek fogadásában, ellátásában is lehetett rájuk számítani - közölték.

Hozzátették: 

a kormány kiemelten fontos stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre, ennek érdekében új, hatékonyabb jogszabályokat vezetett be, a Belügyminisztérium útján kiemelt költségvetési forrásokat biztosít az Országos Polgárőr Szövetségnek, új eszközökkel segíti a polgárőrök munkáját, új polgárőr-igazolványt adott ki. Az elmúlt 10 évben több mint 11 milliárd forintból gazdálkodhattak a polgárőrszervezetek.

Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke rámutatott: a nehézségek ellenére - illegális migráció, energiaválság, orosz-ukrán háború, infláció - a polgárőrség 2022-ben történetének legsikeresebb évét zárta.

Elmondta, hogy a polgárőrök 2022-ben 10 millió szolgálati órát áldoztak más emberek biztonságára. 

A kormány felkérésére 2022. február 12-e és december 15-e között megerősített határvédelmi szolgálatot láttak el. 

Összesen 15 602 polgárőr 161 837 órát teljesített, 15 858 határsértő és 17 embercsempész elfogásában működtek közre önállóan és a rendőrökkel közös szolgálatok során.

"Megbecsülés és köszönet jár valamennyi polgárőrnek, családtagnak, az Országos Polgárőr Szövetség támogatóinak" - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában