életre kelő képek

2019.07.10. 18:50

Nőiesség, harmónia és békesség jellemzi Salih Dilán új kiállítását

A napokban nyílt meg a fehérvári kurd művésznő, Salih Dilán kiállítása a Pelikán-udvarban.

Tringli Alexa

Fotó: Tringli Alexa / Feol.hu

Az augusztus elejéig megtekinthető festményeket igen színes megnyitó keretében adták át a közönségnek: vers, slam poetry és hastánc is szerepelt a repertoárban! A Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, Szenczi Jánosné egy Dukai Georgina-verssel köszöntötte a jelenlevőket, majd szeretettel méltatta a művésznőt.

Salih Dilán egyik kedvenc képét mutatja be Fotó: Tringli Alexa / Feol.hu

A kiállított festmények több témát ölelnek fel; ugyan szinte minden festményen egy női vagy állati alak látható, de változik mögöttük a történelmi kor és a kultúra is. Vannak afrikai ihletésű, meleg színárnyalatú képek, tavaszias rétet ábrázoló, természetközeli, harmonikus képek, az egyiptomi gazdagságot imitáló, csillámos-aranyló piramisok és Kleopátra, valamint a békességet és boldogságot sugárzó indiai istenségeknek is helyt ad a gyűjtemény.

Az egyik afrikai kép érdekessége, hogy Dilán egy isztambuli textilmintatervező versenyre tervezte, majd felvitte a kész mintát vászonra is, így született meg ez a festmény. A képek stílusa könnyed, légies, mégis magával ragadó, jól tükrözik Dilán munkához, művészethez való hozzáállását: sugárzik róluk a művésznő munka iránti alázata, eltökéltsége és végtelen szeretete.

A textilverseny ihlette festmény Fotó: Tringli Alexa / Feol.hu

Dilán a nyáron sem pihen – teljes gőzerővel készül már az őszi kiállítására, melyet a Feketehegy-Szárazréti Művelődési Házban nyit majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában