Kultúra

2012.08.22. 07:56

Jókai Anna: A matéria még nem minden

A Magyar Érdemrend nagykeresztjét vehette át augusztus 20-a alkalmával Jókai Anna. Az írónő legutóbb az ünnepi könyvhét megnyitása alkalmával járt Fehérváron, mint az esemény díszvendége.

B. Kiss László

A díjak nemcsak arra valók, hogy a kötelességtudatát serkentse a kitüntetettnek, hanem arra is, hogy jogot adjon véleményének kinyilvánítására, azzal a reménységgel, hogy azt számításba is veszik - mondta Jókai Anna Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas író, esszéista a Magyar Távirati Irodának abból az alkalomból, hogy hétfőn a Parlamentben átvette Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Mint mondta, boldognak érzi magát, mert a hétfői állami kitüntetés mögött is minden bizonnyal a szeretet és a különleges megbecsülés áll.

Jókai Anna munkássága feladatának nevezte, hogy az emberek legfájdalmasabb és legégetőbb pontjaira próbáljon valamilyen fényt hozni az esztétika eszközeivel, sajátos, egyéni megfogalmazásban. Alkotói pályájának alapjaként említette az élet transzcendens értékeinek megjelenítését, ami véleménye szerint a művészet ősi, eredeti feladata annak érdekében, hogy ne csak a matéria szemszögéből nézzünk mindent. Elmondta, hogy regényeiben, novelláiban, esszéiben és személyes megszólalásaiban mindig azt hangsúlyozza, hogy sok múlik azon, mikor, milyen emberek kerülnek döntési helyzetbe, éppen ezért az emberi tényező igen lényeges a mindennapi életben. Az, hogy jóakaratú és igazságos döntéseket hozzanak, mindenkinek az érdeke, ő pedig írásaival, megszólalásaival ezt szeretné erősíteni - jegyezte meg.

Legutóbbi, Éhes élet című könyvéről szólva elmondta, hogy a regény arról is szól, hogy ne rontsuk el az életet, mert fontos, hogy az egyes emberek ne hataloméhségből, karrieréhségből, siker- vagy szexéhségből alakítsák az életüket, hanem valóban a jóra legyenek éhesek, arra, hogy minél többet tudjanak segíteni, és megtalálják azt az isteni valóságot, amelyet valójában mindannyian éhesen keresünk az életünkben. Meglátása szerint a regényeknek lelki szolgálatot is el kell látniuk, amelyre nagyon nagy éhség van a világban. A kiadó egyébként  most készíti elő az Éhes élet harmadik utánnyomását.

Jókai Anna 1932. november 24-én Budapesten született, polgári család késői gyermekeként. Már kiskorában próbálkozott az írással, de ezt a tevékenységet tizenhat éves korában abbahagyta.  Írói pályája csak 33-34 éves korában kezdődött. 1968-ban jelent meg első regénye, s 1976 óta írásaiból él. 1986 és 1989 között a Magyar Írószövetség alelnöke, 1990 nyarától 1992 végéig választott elnöke volt. 2002-től az Írók Szakszervezetének elnöke. 1992-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja. 2000-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.  Könyvei több idegen nyelven is megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!