Kultúra

2012.06.07. 17:50

Mértéket, értéket adni

Székesfehérvár - Kiadók, könyvesboltok, könyvtárak ütöttek tanyát a Hősök terén, ahol csütörtökön megnyitották a 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok fehérvári rendezvényeit.

Szabó Zoltán

A könyves standokkal feldíszített Hősök terén délelőtt a gyerekek szerepeltek, műsort adtak például az István Király Általános iskola diákjai. A délutáni megnyitón Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. Bejelentette azt is, hogy a 2013-as ünnepi év keretében Székesfehérvár ad otthont az országos könyvnapok megnyitójának. A díszvendég Jókai Anna Kossuth-díjas író volt, aki elmondta, hogy meglepte magát egy új regénnyel. Az Éhes élet című művéről a Szent István Művelődési Házban beszélt, ahol dedikált is. Ott tartották a Vörösmarty Társaság könyvbemutatóját, a szerzők részvételével. Szombaton folytatódnak a könyvnapok és a hétvégén is a könyveké lesz a főszerep. A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár például könyvtári éjszakát tart.



A könyvhét és a megnyitó díszvendége    Jókai Anna  Kossuth-díjas író volt,  akinek tiszteletére  Cserta Gábor és Cserta Balázs   előadták az író   Ima Magyarországért című    versének megzenésített változatát.  Ünnepi köszöntőjében   Cser-Palkovics András  polgármester  utalt arra, hogy a könyvhét    célja mértéket   adni, és   erre a leghivatottabbak a könyvek, amelyek értéket közvetítenek  egy értékvesztett világban.    Mutassunk mintát, adjunk példát  a fiataloknak, hogy ők is vegyék kezükbe a könyvet,   jegyezte meg a polgármester, miután  három   fiú hangosan röhögcsélve átcsörtetett  az ünnepen.   Bejelentette  az  örömteli hírt is:  a 2013-as ünnepi emlékév keretében  Fehérvár  ad otthon a jövő évi könyvnapok országos megnyitójának.


 
Példamutatóan pezsgő a kulturális élet  a városban, ezért mindig örömmel jön Székesfehérvárra, jelentette ki Jókai Anna. Mint mondta,   meglepte magát egy új regénnyel,  és mindenkit kedvesen invitált a Szent  István Művelődési Házba, az Éhes élet című  művének bemutatójára.   Végül  Quintus Konrád,  a Vörösmarty  Színház megbízott igazgatója  mondott el egy részletet Jókai Anna: Az önismeret  irodalma című esszéjéből. Csertáék   zenéltek, a közönség pedig átvonult a Szent István Művelődési Házba, ahol Spányi Antal  megyés püspök köszöntőjét követően Jókai Anna beszélt új művéről  és dedikálta is a kötetet.  Utána következett a Vörösmarty Társaság könyvbemutatója. A szerzők közül Bakonyi István   kötete végül nem készült el a könyvhétre.    Megjelent  Balajthy Ferenc  Szappanbuborék című  műve,  63 címmel közös antológiával jelentkezett Heiter Tamás,  László Zsolt  és Németh J. Attila, Szegedi   Kovács György  a Vezércsel című verseskötetét mutathatta be és  összegyűjtött verseit rendezte   míves kötetbe  Szikra János. 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!