Kultúra

2009.12.15. 03:29

Ereikben a tűz lángja - ünnepelt a 30 éves Százszorszép Táncegyüttes

Martonvásár - Fergeteges - csak így jellemzi mindig mindenki, aki ír, szól a Százszorszép Táncegyüttesről. Nem azért, mert nincs fantázia, más jelző, hanem mert ez a legpontosabb.

Zsohár Melinda

 

Az idén harmincéves martonvásári Százszorszép Táncegyüttes egész estét betöltő műsort adott szombaton Budapesten, a Hagyományok Házában, amelyet vasárnap otthon is megismételtek.

A városnak nem lévén művelődési háza, tágas kultúrterme, a Beethoven Általános Iskola tornacsarnokában felállított színpadon ropták a táncosok a Tűz Lángja zenekar lelket simogató, vért pezsdítő zenéjére. Egy tűt sem lehetett leejteni az alkalmi nézőtéren, a falakat pedig gyönyörűséges szőttesekkel, szövött-hímzett abroszokkal borították be az illúzió megteremtéséért. Bár majdnem mindegy is a körülmény, a Százszorszép Táncegyüttes harminc esztendős fennállása óta táncoló generációkból minden korosztály képviseltette magát, az ötvenesekig.

Vagy százan járták, a Balkántól a Rábaközig jegyzett néptánckincs legszebbjeiből, delikátesznek melléjük bolgár táncokat. Pazar ruhák, valódi bőrcsizmák, hetyke férfikalapok, fonott copfok, ropogós alsószoknyák a változatos, szemet gyönyörködtető felső viseletekig - kifogástalan külsőségek, ahogy dukál, ahogy teljes a megidézett múlt. Németh Ildikó és Szabó Szilárd, az együttes vezetői, koreográfusai, táncosok, Kárpát-medenceileg ismert és elismert táncpedagógusok személyükben garantálják, hogy nagyszerű produkció szülessék minden alkalommal, ha tanítványaik színre lépnek. A jubileum persze az emlékezésnek is terepe, s mint ilyen, el nem múlhat az alapító, Salamon Ferencné nevének említése nélkül. Csodás adventi ünnep volt. Dübörgött a föld, s megmozdult az ég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!