Külföld

2010.09.27. 18:23

Nincs moratórium a telepbővítésre, az uniós képviselő sajnálkozik

FMH - Sajnálkozását fejezte ki Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője amiatt, hogy Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére kihirdetett, múlt vasárnap lejárt moratóriumot.

MTI

Ashton szóvivője hétfőn Brüsszelben emlékeztetett arra, hogy az EU az elmúlt hetekben felszólította Izraelt a moratórium meghosszabbítására, hogy ne sodorja veszélybe a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalásokat.
Ashton hétfőn rövid beszélgetést folytatott - telefonon - George Mitchell amerikai közel-keleti különmegbízottal, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.
Netanjahu a palesztinok és a nemzetközi közösség erős nyomásgyakorlásával szembeszállva nem hosszabbította meg a részleges telepbővítési moratóriumot, jóllehet ezzel azt kockáztatja, hogy máris megszakadhatnak a húszhónapos szünet után szeptember elején felújított közvetlen béketárgyalások. A palesztinok ugyanis ezzel fenyegetőztek arra az esetre, ha nem hosszabbítják meg az ideiglenes tilalmat.
Abbász szóvivője hétfőn közölte, hogy a palesztinok nem nyilatkoznak hivatalosan a béketárgyalások folytatásáról mindaddig, amíg október 4-én nem konzultálnak az arab országokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!