Külföld

2010.08.30. 04:46

Mahmúd Abbász: Izrael nem folytathatja a telepépítést

A palesztin fél kivonul a béketárgyalásokról, amennyiben Izrael felújítja új telepek létesítését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben - hangsúlyozta vasárnap esti televíziós nyilatkozatában Mahmúd Abbász palesztin elnök.

MTI

 Abbász - aki csütörtökön Washingtonban kezd közvetlen béketárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel - leszögezte: az általa vezetett küldöttség betartja korábbi fenyegetését, és kivonul a tárgyalásokról, amennyiben Izrael a telepek építésének folytatása mellett dönt. 
 Az izraeli kormányfő korábban amerikai nyomásra a telepépítési politika 10 hónapra történt felfüggesztése mellett döntött, a moratórium ugyanakkor három héttel a tárgyalások megkezdése után jár le. Netanjahu egyelőre nem kötelezte el magát egyértelműen sem a moratórium meghosszabbítása, sem a telepek létesítésének felújítása mellett, keményvonalas koalíciós partnerei azonban határozottan az utóbbit, azaz újabb telepek létrehozását sürgetik. Abbászt viszont a szélsőséges Hamász palesztin szervezet bírálja a 20 nappal ezelőtt megszakadt tárgyalások felújítása miatt.
"Az izraeli kormánynak vállalnia kell a teljes felelősséget a tárgyalások esetleges kudarcáért - jelentette ki a Palesztin Hatóság elnöke, utalva a telepespolitika folytatásának lehetőségére.
Az Abbász és Netanjahu közötti megbeszélések Barack Obama elnök, továbbá Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, valamint II. Abdalláh jordániai király védnöksége alatt folytatódnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!