Külföld

2010.08.30. 04:46

Mahmúd Abbász: Izrael nem folytathatja a telepépítést

A palesztin fél kivonul a béketárgyalásokról, amennyiben Izrael felújítja új telepek létesítését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben - hangsúlyozta vasárnap esti televíziós nyilatkozatában Mahmúd Abbász palesztin elnök.

MTI

 Abbász - aki csütörtökön Washingtonban kezd közvetlen béketárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel - leszögezte: az általa vezetett küldöttség betartja korábbi fenyegetését, és kivonul a tárgyalásokról, amennyiben Izrael a telepek építésének folytatása mellett dönt. 
 Az izraeli kormányfő korábban amerikai nyomásra a telepépítési politika 10 hónapra történt felfüggesztése mellett döntött, a moratórium ugyanakkor három héttel a tárgyalások megkezdése után jár le. Netanjahu egyelőre nem kötelezte el magát egyértelműen sem a moratórium meghosszabbítása, sem a telepek létesítésének felújítása mellett, keményvonalas koalíciós partnerei azonban határozottan az utóbbit, azaz újabb telepek létrehozását sürgetik. Abbászt viszont a szélsőséges Hamász palesztin szervezet bírálja a 20 nappal ezelőtt megszakadt tárgyalások felújítása miatt.
"Az izraeli kormánynak vállalnia kell a teljes felelősséget a tárgyalások esetleges kudarcáért - jelentette ki a Palesztin Hatóság elnöke, utalva a telepespolitika folytatásának lehetőségére.
Az Abbász és Netanjahu közötti megbeszélések Barack Obama elnök, továbbá Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, valamint II. Abdalláh jordániai király védnöksége alatt folytatódnak majd.

Ezek is érdekelhetik