Külföld

2010.08.04. 15:25

A kiömlött olaj negyede lehet még a vízben a Mexikói-öbölben

FMH - Egy amerikai szakértői jelentés szerint a Mexikói-öböl elsüllyedt kútjából szivárgó olaj negyede van már "csak" a vízben. Az olajömlés veszélye várhatóan augusztusban végleg megszűnhet.

MTI

A BP olajtársaság Mexikói-öbölben felrobbant olajkútjából kiömlött olajnak csak az egynegyede van már a vízben, a többit részben sikerült begyűjteni, részben pedig elégett, elpárolgott, illetve lebomlott - állapította meg az a szerdán nyilvánosságra hozott jelentés, amelyet amerikai kormányhivataloknak dolgozó szakértők készítettek.
Az április 20-án történt szerencsétlenség után 776 millió liter olaj ömlött ki, s a vékony filmréteg, vagy kátránytömbök formájában még a vízben lévő 194 millió liter minden idők egyik legnagyobb természeti katasztrófájává teszi az esetet. Összehasonlításképpen: az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófájakor 41 millió liter kőolaj ömlött az óceánba Alaszka partjainál.
Az olajömlést júliusban sikerült megállítani egy 75 tonnás, a kútra helyezett olajfogó sapkával. Ez csak ideiglenes megoldást nyújtott, s a tartós elfojtás első lépéseként ezen a héten nehéziszapot kezdtek pumpálni az olajkútba. Ezt követően, várhatóan augusztusban - két oldalfuraton át - nehéziszapot és cementet pumpálnak a kút aljába, hogy végleg megszűnjön az olajömlés veszélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!