Külföld

2009.11.13. 16:34

Robbanás történt egy fegyverraktárban

Uljanovszkban egy robbanás tüzet okozott egy fegyverraktárban pénteken; az első, meg nem erősített hírek szerint 35 ember eltűnt.

MTI

Szergej Morozov, az Uljanovszki kerület kormányzója elmondta: úgy tudják, a tűz kitörése idején mintegy 40-en tartózkodtak abban a műhelyben, ahol a robbanás történt. Egyelőre 35 embert keresnek, de pontos adatot még nem tudni. Morozov szerint késő délután tíz sérültet vittek kórházba.  
A környékről mintegy 3000 embert evakuáltak, és felszólították a lakosságot, hogy gondoskodjon ivóvíztartalékról és gézlapos kendőkről (melyek bevivezve segítik a légzést).
A kormányzó kijelentette: teljességgel valószínűtlennek tartja, hogy a katonai raktárban terrorcselekmény okozta volna a tüzet.  
A térségben nem működik sem a mobil, sem a vezetékes telefonszolgáltatás. A raktárhoz közeli épületekben sok ablak kitört, az emberek a földre feküdtek, így védekezve az esetleges repülő szilánkok ellen.
A helyi alpolgármester elmondta az Interfax hírügynökségnek, hogy a robbanások továbbra is hallhatók, a 31. számú fegyverraktárban a hagyományos lőszerek raktára ég.
A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tüzet okozó robbanás lőszerek megsemmisítése közben történt. A minisztérium sajtóosztályán hangsúlyozták: a raktárban nincsenek vegyi anyagok.
A fegyverraktár saját tűzoltószolgálata mellett a városi tűzoltók és a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei vesznek részt az oltásban.
Oroszországban legutóbb két hónapja ütött ki tűz egy katonai raktárban: a Cseljabinszki területen lévő Karabas városban szeptember 14-én megsemmisítésre előkészített, 152 milliméteres lövedékek robbantak fel a tűzben, három ember égési sérüléseket szenvedett. A nyomozás kiderítette: a tüzet egy sorkatona okozta, aki cigarettacsikkjét a földre dobta, ahol a lövedékekből már eltávolított lőpor gyulladt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!