Hírek

2014.09.04. 15:55

Többszáz millió megy az erőműre

Székesfehérvár – Háromszáz millió forint szükséges ahhoz, hogy a Fűtőerőmű elmaradt karbantartásait elvégezze a város, mint új tulajdonos. Az egy hónap múlva esedékes fűtésindítás nincs veszélyben.

Házi Péter

Bálint Csaba kezében az egyik gázmotor dugattyúja: évek óta elmaradt felújítást kell most pótolni (Fotó: Házi Péter)

130 millió forint tagi kölcsönt szavazott meg a közgyűlés a Széphő számára, hogy a cég még a távfűtési szezon kezdete előtt el tudja végezni a legszükségesebb felújításokat, karbantartásokat a most már teljesen városi tulajdonba került Fűtőerőműben. Ebből az összegből egyébként két kazán nagyjavítását, valamint a 2006-ban elkészült gázmotorok közül kettő felújítását végzik el.

Mint Szauter Ákos, a Széphő Zrt. megbízott vezérigazgatója a feol kérdésére elmondta, a karbantartási munkák nem veszélyeztetik a távfűtés bő egy hónap múlva esedékes indítását. Azért sem, mert az októberi időszakban alig 20-30 megawattnyi erőművi teljesítmény kell a a szolgáltatás biztosításához, ám összesen olyan 160 megawattnyi kapacitás van a Széphő birtokában. December-január táján, nagy hidegekben a város távfűtéses épületeinek szükséglete akár 110 megawattig is felmehet, addigra szükséges a karbantartások gy részét elvégezni.

A gázmotorok esetében, ahol lejárt a 30 ezer órás üzemidő, az autómotorok generálozásához hasonló nagyjavításra van szükség, egy-egy motor esetében ennek költsége 70-80 millió forint.

Mint arról beszámoltunk, a fizetésképtelenség miatt felszámolás alá került Fűtőerőművet 2,75 milliárd forintért vásárolta meg a fehérvári önkormányzat. Mivel a Fűtőerőműben tulajdonos volt a Széphő Zrt., a felszámolás miatt vagyonvesztést szenvedett el a cég. Mivel a Széphő önkormányzati tulajdonban van, így a társaságot ért vagyonvesztés végső soron a közvagyon csökkenését is jelenti, információink szerint erre tekintettel a cég rendőrségi feljelentést tett annak megállapítása érdekében, hogy a vagyonvesztés, illetve annak közvetlen előzményeként a Fűtőerőmű fizetésképtelenségének előidézésében megállapítható-e bármely elkövető felelőssége.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!