Hírek

2013.10.10. 14:20

Közös repülős múlt - légi harcok Fejér megyei emlékei tárlaton

Budapest, Fejér megye – A Hadtörténeti Múzeum és a Bundeswehr Hadtörténeti Múzeumának közös kiállítása csütörtökön nyílt Budapesten és április 30-ig tart nyitva. Azután Berlinbe utazik majd a tárlat.

Tihanyi Tamás

A közös kiállítás a két ország repüléssel kapcsolatos ügyeinek azonos és eltérő vonatkozásait igyekszik a látogatók elé tárni, s  ennek keretében egy,  az Északi-tenger vizéből kiemelt  Messerschmitt roncsa  látható.  A repülőgép mellett kiállították a hősi halált halt Bejczy József százados 109 G6-os vadászgépének motorját és sok más tárgyi érdekességet is.


A két múzeum úttörő jellegű együttműködése számtalan érdekes történet elmésélésére nyújt lehetőséget. Eközben olyan személyiségek életútjába is betekintést enged, mint a nem hivatalos olimpiai bajnok és repülőgép konstruktőr Rotter Lajos, a zseniális pilótának számító Ernst Udet, vagy a II. világháború egyik legismertebb repülőgépét megtervező Willi Messerschmitt.

A tárlat közvetve emléket állít azoknak a hős pilótáknak is, akik a német géptípussal  Fejér megye légterében harcoltak, ahol a földön és a levegőben a legkeményebb csatákat vívták az ellenséggel.  Ilyen volt például Eric Hartmann, aki 352 légi győzelemmel a II. világháború legeredményesebb vadászpilótájának bizonyult, és vitéz Szentgyörgyi Dezső, aki 33 légi győzelmével a legtöbb ellenséget levadászó  magyar „Pumaként” harcolt, és aki ifjú éveit egyébként Enyingen töltötte, ahol emléktábla tiszteleg hősiességének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!